Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 20. 09:31

Mégis beszkennelhet minden könyvet a Google

A tegnapi napon a manhattani bíróság jóváhagyta az amerikai könyvszerzők és kiadók illetve a Google között köttetett peren kívüli megállapodást. A szöveg értelmében mindkét fél jól jár, hiszen a Google fizet a szerzői jogaikat féltő kiadóknak 125 millió dollárt, ők pedig nem bánják többé, hogy másolásvédelem nélkül lehet a műveiket megtalálni online, a Google oldalain. A keresőóriás ezáltal a könyvpiacra is befúrhatja magát, melynek pénzügyi részleteibe is bepillantást enged a bírósági megállapodás szövege.

[HWSW] A tegnapi napon a manhattani bíróság jóváhagyta az amerikai könyvszerzők és kiadók illetve a Google között köttetett peren kívüli megállapodást. A szöveg értelmében mindkét fél jól jár, hiszen a Google fizet a szerzői jogaikat féltő kiadóknak 125 millió dollárt, ők pedig nem bánják többé, hogy másolásvédelem nélkül lehet a műveiket megtalálni online, a Google oldalain. A keresőóriás ezáltal a könyvpiacra is befúrhatja magát, melynek pénzügyi részleteibe is bepillantást enged a bírósági megállapodás szövege.

A történet még 2005-re nyúlik vissza, amikor is a Google elkezdte digitalizálni a könyveket, hogy azok online is elérhetők legyenek. Ennek köszönhetően egy komoly szerzői jogi problémával találta szemben magát, lévén a megosztott művek letöltése után létrejött fájlok teljesen szabadon terjeszthetőek voltak, mindenféle technológiai gát beépítése nélkül.

Az eset felkeltette az amerikai írószövettség és öt vezető kiadó (McGraw-Hill, Pearson, Education, Penguin, John Wiley & Sons, Simon & Schuster) figyelmét is, és mostanáig tartó pereskedésbe torkollott a vita. Még a jelenlegi megállapodás szövegének elfogadása sem jelenti azt, hogy véget érne a történet, ugyanis egy jövő júniusi meghallgatáson dől el, hogy a megállapodás megfelelő, tisztességes és méltányos-e.

Az angolszász jogrend gyakorlata alapján pedig a bíróság által leellenőrzött, jóváhagyott és kihirdetett döntés vagy eljárás minősített jogi kategóriává válik, aminek segítségével a Google Print úgy üzemeltetheti a jövőben ezen szolgáltatását, hogy biztosan nem kell attól félnie, hogy egy eddig rejtőzködő kiadó a későbbiekben beperli.


Nyomtatott (Fotó: Google Life)

A Google számára ez az ügylet pénzügyileg nem tűnik komolynak a korábbi beruházásaihoz képest, ugyanakkor az egyik legnagyobb könyvpiaci megállapodásnak számít minden egyéb szereplő életében. A tervezet pontosan kitér arra is, hogy kinek milyen részesedése lesz a jövőbeni bevételekből: A Google minden jövőbeni bevétel 37 százalékát, amit a Google Print szolgáltatás termel, megtarthatja, míg a szerzők és a kiadók vihetik a maradék 63 százalékot.

A Szerzők Céhének elnöke a szervezet weboldalán írt a megállapodásról, amiben arról is beszámol, hogy a befolyt összegek kezelését az újonnan létrehozott "Book Rights Registry" nevű szervezet végzi majd. A Google 34,5 millió dollárt fizet a szervezet létrehozásának illetve a jogtulajdonosokkal kötendő szerződések ügyintézésének finanszírozására.

Sergey Brin, a Google társalapítója csupán annyit fűzött hozzá az esethez, hogy ez egy igazi "win-win" szituáció a felek számára, hiszen mindenki megkapja amit szeretett volna, de az igazi győztesek az olvasók. A nyomtatott könyvekben rejlő mérhetetlen mennyiségű értékes tudás egy kattintásra lesz mindenkitől a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról