:

Szerző: Bányai György

2008. november 18. 16:18

A Fujitsu két új, vállalati felhasználásra szánt merevlemezt mutatott be

A Fujitsu tegnap két új, 2,5 hüvelykes, vállalati felhasználásra szánt merevlemezt mutatott be, melyek igen magas fordulatszámon forognak és merőleges adatrögzítési technológiát alkalmaznak.

[HWSW] A Fujitsu tegnap két új, 2,5 hüvelykes, vállalati felhasználásra szánt merevlemezt mutatott be, melyek igen magas fordulatszámon forognak és merőleges adatrögzítési technológiát alkalmaznak.

A Fujitsu vállalati környezetbe szánt, 2,5 hüvelykes meghajtói jelentősen különböznek az azonos fizikai méretekkel megáldott, noteszgépekbe szánt fogyasztói modellektől: nem csak a csatolójuk típusa más, hanem a fordulatszámuk is jóval magasabb. Az MBD2 RC sorozatú meghajtók lemeztányérjai 10 ezer fordulaton járnak percenként, melyekre az MBE2 RC sorozat tagjai még további 5 ezer fordulatot tesznek.

Az alacsonyabb, ám még mindig magas, 10 ezer fordulaton pörgő MBD sorozat két tagból áll, melyek egymástól a tárolókapacitásban különböznek. Az MBD2300RC 300 gigabájt adatot tárolhat, míg a kisebbik MBD2147RC 147 gigabájtnyit. A meghajtók a vállalati környezetbe szánt modellektől nem idegen SAS-2 (Serial Attached SCSI) interfésszel kapcsolódnak a vezérlőkhöz, aminek 6 Gbps az elméleti sebességmaximuma.


Balra az MBE2 RC, jobbra az MBD2 RC sorozat

Az MBD2 RC sorozat tagjai 16 megabájtnyi gyorsítótárral rendelkeznek, és a fogyasztás terén is szépen domborítanak, a kisebb változat terheletlen állapotban 3,2 wattot, a nagyobb pedig 3,4 wattot kér. Az MBE2 RC sorozat a gyorsabb modellek gyűjtője, a két, 15 ezres fordulatú SAS-2 merevlemez közül a kisebbik, az MBE2073RC 73,5 gigabájtnyit, az MBE2147RC pedig 147 gigabájtnyi adat elnyelésére alkalmas. E két modell is 16 megabájtnyi belső gyorsítótárral rendelkezik, fogyasztásuk pedig sorrendben 3,9, illetve 4,1 watt, mely adatokat a Fujitsu ennél a sorozatnál is a terheletlen állapotra adott meg. A gyártó mindkét sorozatra öt év garanciát vállal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.