Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 17. 16:10

Nagy-Britanniában nyilvánosan megszégyenítenék a nem illő tartalmakat kínáló szolgáltatókat

Brit politikusok készek bevezetni egy nyilvános szégyenfalat, ahol közszemlére tennék azokat az internetes tartalomszolgáltatókat, akik felszólítás után sem törlik az erőszakos tartalmakat oldalaikról. A lassan utópisztikus módon kontrollált Egyesült Királyságban újra a gyermekek védelmére hivatkozva vezetnének be korlátokat az interneten.

[HWSW] Brit politikusok készek bevezetni egy nyilvános szégyenfalat, ahol közszemlére tennék azokat az internetes tartalomszolgáltatókat, akik felszólítás után sem törlik az erőszakos tartalmakat oldalaikról. A lassan utópisztikus módon kontrollált Egyesült Királyságban újra a gyermekek védelmére hivatkozva vezetnének be korlátokat az interneten.

A gyerekeket védenék

Barbara Follett, az Egyesült Királyság kulturális miniszternője egyszerűen lemásolta azt a módszert, ahogyan az olyan szolgáltatókat sújtják, akik erőszakos, szexuális vagy szókimondó tartalmakat helyeznek el védetlen weboldalakra. Follett szerint "kint az interneten egyre növekvő káosz tombol, valakinek rendet kell teremtenie". A megdöbbentően korlátolt gondolatokhoz a politikus azt is hozzátette, hogy a tartalmak előszűrésére akarja rábírni a YouTube-ot, pont ugyanúgy ahogy az a MySpace esetében is működik.

A politikusnő elismerte, hogy a szigor egyetlen célja részéről, hogy megakadályozza a gyermekeket, hogy felnőtt tartalmakhoz férjenek hozzá. "Meg kell tanítanunk a gyermekeket az internet veszélyeire. Szomorú lenne, ha a fiatalok jobban félnének, mint amennyire érdeklődnek a web iránt, de szerencsére annyira érdekes a világháló, hogy képesek legyőzni a félelmeiket."


Follet szerint az internet napjainkban olyan, mint a vadnyugat az aranyláz idején, amit előbb-utóbb szabályozni kell. Amíg erre nincsenek megfelelő eszközök, addig a brit kulturális miniszter szerint a megaláztatás, megszégyenítés, pellengérre állítás lehet a megfelelő elrettentő eszköz. Szükség van arra, hogy a szolgáltatók előre meneküljenek és bebizonyítsák, hogy felelősen képesek gondolkodni, a tartalomban, amit nyújtanak, bízhatnak a szülők és a csemeték is egyaránt.

A demagógiából jelesre vizsgázó miniszter egészen odáig elment, hogy azt nyilatkozta: "szeretnénk biztosítani, hogy a keresőmotoroknak hozzáférésük legyen és figyelembe is vegy;k a gyermekbiztonsági információkat a weboldalakon. Viszont az életkor szerinti szűrést komolyabban kell venni és a weboldalakkal automata módon kommunikáló korlátozó szoftverre lesz szükségük a szülőknek, amit nem lehet hamis adatokkal átejteni."

A megszégyenítő oldallal kapcsolatban Ed Vaizey árnyékminiszter azt mondta, hogy "a kormány van olyan helyzetben, hogy megengedje magának a céginformációk nyilvánosságra hozatalát. A többi pedig csak az internetszolgáltatókon és a felhasználókon múlik".

Az önszabályozás jobb lenne

Ugyanakkor Follet igyekezett magát védeni is, egyik megjegyzésében azt állította, hogy annak ellenére, hogy úgy tűnik, ő sokkal inkább a beavatkozás híve, mint kollégái, mégis azt gondolja, hogy a legjobb megoldás a piac önszabályozása lenne. Arról nem is beszélve, hogy még a vérszemet kapott brit politikusok is tisztában vannak azzal, hogy egyelőre semmi nem bizonyítja az erőszakos tartalmak fogyasztása és az erőszakos viselkedés közti összefüggést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról