Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 12. 10:27

A Novell a többi linuxos cégnek farkasa

A többi Linux-disztribúció felhasználóit vette célba a Novell, a vállalat új programja keretében olyan cégeket migrálna SUSE Linux Enterprise Serverre, amelyek jelenleg más Linux-változatot, elsősorban Red Hatet vagy Red Hat-alapú, közösségi fejlesztésű CentOS-t használnak.

[HWSW] A többi Linux-disztribúció felhasználóit vette célba a Novell, a vállalat új programja keretében olyan cégeket migrálna SUSE Linux Enterprise Serverre, amelyek jelenleg más Linux-változatot, elsősorban Red Hatet vagy Red Hat-alapú, közösségi fejlesztésű CentOS-t használnak.

Úgy látszik, a Novell megelégelte a Red Hat megkérdőjelezhetetlen dominanciáját a Linux-piacon és közvetlenül a riválisára támadt: közleményében a Red Hat és a CentOS disztribúciók felhasználóit emelte ki, mint potenciális célpontokat. A Novell szerint ezt a programot ügyféligény szülte, a cég közleményében az áll, egyre több vállalat szeretne más disztribúciókról SUSE Linuxra váltani, azonban nem rendelkezik a migrációhoz szükséges tapasztalattal és szakértelemmel.

Az ajánlat keretében a Novell átvállalja az ügyfé meglevő Linux-disztribúciójának támogatását két évre, ezalatt pedig SUSE Linux Enterprise Serverre cseréli le azt. A Novell terjeszti a biztonsági javításokat és egyéb javításokat és a Red Hat forráskódból elkészíti a bináris patcheket is, emellett garantálja a kompatibilitást, vagyis hogy az általa frissített, karbantartott és támogatott Red Hat Enterprise Linux és CentOS kompatibilis marad az "eredetivel", így az alkalmazásokat nem szükséges módosítani, testreszabni.

A Novell napi 24 órás telefonos támogatást is nyújt Red Hat Enterprise Linux 3-hoz, 4-hez és 5-höz, illetve a a Red Hat-alapú CenOS-hez ugyanazokkal a szolgáltatási szintekkel, amelyeket a saját SUSE Linux Enterprise Serverére vállal. A cég emellett létrehoz egy weboldalt, ahol a SUSE Linuxra történő migrációt megkönnyítő eszközöket és dokumentációkat tesz közzé, illetve igény szerint további szolgáltatásokat (pl. oktatás) is biztosít.

A Novell támogatási és migrációs szolgáltatása ingyen rendelkezésére áll azoknak az ügyfeleknek akik szerverenként és évente 3750 dollárért megrendelik a SUSE Linux Enterprise Server kiemelt támogatási csomagját három évre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról