Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 11. 15:42

Duplázódott a letöltési sebesség a T-Mobile hálózatán

14,4 Mbps-re növelte a T-Mobile 3G/HSDPA hálózatán az elméleti maximális letöltési sebességet. A cég beszámolója szerint a bővítések továbbra is gyors ütemben zajlanak, így jelenleg az ország 253 településén, a lakosság 64 százalékát éri el a mobil szélessávú szolgáltatás.

[HWSW] 14,4 Mbps-re növelte a T-Mobile 3G/HSDPA hálózatán az elméleti maximális letöltési sebességet. A cég beszámolója szerint a bővítések "továbbra is gyors ütemben" zajlanak, így jelenleg az ország 253 településén, a lakosság 64 százalékát éri el a mobil szélessávú szolgáltatás.

A lefedettségi terület nagyobb részén egyelőre a korábbi 7,2 Mbps névleges maximumra lehet továbbra is számítani, az egész országban újdonságnak számító 14,4 Mbps sebességet biztosító bázisállomásokat csak bizonyos helyeken szerelték fel. Mivel a legnagyobb magyar mobilszolgáltató kommunikációs vezetőit egyelőre nem tudtuk utolérni, ezért arról sajnos nincsenek információink, hogy hol nőtt a sávszélesség, de a korábbi tapasztalatok alapján a főváros belső kerületeiben, forgalmasabb csomópontjain érdemes a fejlesztésre számítani elsőként.

Az átállás viszont egyelőre csak a bázisállomásokat érinti, a szolgáltató által értékesített eszközök által elérhető legnagyobb elméleti sebesség továbbra is 7,2 Mbps. Az első újgenerációs modemeket csupán jövő év elején kezdik el forgalmazni, amikor már nagyobb területen lesz elérhető a gyorsabb kapcsolat. A valós sebesség a T-Mobile saját közlése alapján a HSDPA 7,2 technológia esetén jellemzően 1,6 Mbps, az esetek 10 százalékában 3,1 Mbps feletti, míg a HSDPA 3,6 esetén jellemzően 770 kbps, az esetek 10 százalékában 2,6 Mbps vagy azt meghaladó felhasználói letöltési sebesség érhető el.

A technológia fejlesztése mellett a T-Mobile is előfizetési akciókkal, illetve kedvezményes notebookvásárlási ajánlatokkal igyekszik elnyerni az előfizetők szimpátiáját, arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a Vodafone és a Pannon után ők mikor vezetnek be "bizonyos feltételek mellett korlátlan" csomagokat a hazai piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról