Szerző: Bányai György

2008. november 10. 14:38

Érkeznek a CCD szenzoros fotómobilok

A Sharp fejlesztette a japán SoftBank mobilszolgáltatónak azt a nyolc megapixeles fotómobilját, melyben a jelenleg általános CMOS képérzékelő helyett CCD típusú szenzor látja el a képkészítési feladatokat.

[HWSW] A Sharp fejlesztette a japán SoftBank mobilszolgáltatónak azt a nyolc megapixeles fotómobilját, melyben a jelenleg általános CMOS képérzékelő helyett CCD típusú szenzor látja el a képkészítési feladatokat.

A SoftBank 930SH mobiltelefon érdekessége, hogy a nyolc megapixeles képérzékelője az általánosan alkalmazott CMOS helyett CCD típusú, ráadásul 1/2,5 hüvelykes fizikai méretekkel rendelkezik, épp akkora tehát, mint korunk kisméretű kompaktfényképezőinek szenzorai. A Sharp tervezőrészlegének egy dolgozója elmondta, hogy a 930SH fejlesztése közben az alapokig nyúltak vissza és célként tűzték ki, hogy a felhasználónak ne hiányozzon otthon hagyott fényképezőgépe.

SoftBank 930SH

A szétnyitható, 105x48x15,2 milliméteres 930GS 1/2,5 hüvelykes CCD képérzékelője elég nagy ahhoz, hogy ISO 800-as érzékenység mellett is értékelhető képeket készítsen. A képérzékelő előtt üvegből készült, 29 milliméteres látószöget adó parányi lencse található, természetesen ennek minősége nem vetekszik a kompaktgépek optikáival. A mobil külön képfeldolgozó áramkört is tartalmaz, a ProPix névre keresztelt chip végzi többek között a zajszűrést, emellett lehetőséget ad arra is, hogy az épp elkészült fotó JPEG-kódolása alatt további két kép is készülhessen.

A SoftBank 930SH nem csak fényképezés terén remekel, 480x854 képpontos kijelzőjére HSDPA kapcsolaton keresztül is érkezhetnek a weboldalak, GPS-modulja segítségével navigációra, 1Seg tunerével pedig tévéadások vételére is alkalmas. A mobil 100 megabájt belső memóriája MicroSD kártyákkal bővíthető, akár négy gigabájtig. A telefon a Japán piacon indul útjára, egyelőre ismeretlen fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról