Szerző: Koi Tamás

2008. november 7. 13:12

Megfizethető ultrahordozható noteszgép került az ASUS választékába

Piacra dobta az alsó árszegmensbe szánt ultrahordozható noteszgépcsaládját az ASUS. Az N20A a HWSW által is kipróbált, általunk kissé identitászavarosnak vélt N10J nagytestvére, nagyobb kijelzővel, jóval erősebb processzorral és lényegesen gyengébb grafikus motorral.

[HWSW] Piacra dobta az alsó árszegmensbe szánt ultrahordozható noteszgépcsaládját az ASUS. Az N20A a HWSW által is kipróbált, általunk kissé identitászavarosnak vélt N10J nagytestvére, nagyobb kijelzővel, jóval erősebb processzorral és lényegesen gyengébb grafikus motorral.

Újabb modellel egészítette ki noteszgépeinek amúgy is meglehetősen bőségesnek számító kínálatát az egyik legdinamikusabban növekvő piaci szereplőnek számító tajvani ASUS. Az N20A modellszámozású hordozható számítógépek a mobilitást előtérbe helyező, ugyanakkor korlátozott büdzséből gazdálkodó felhasználók számára készültek. Olyanoknak, akik egy netbook teljesítményénél többet várnak viszonylag kompakt méret mellett, ugyanakkor nem szándékoznak több ezer dollárt fizetni a miniatürizálásért cserébe.

ASUS N20A
ASUS N20A

Az elegáns, szálcsiszolt alumíniumot idéző, de valójában műanyag külsejű N20A noteszgépek a noteszgépeknél optimálisnak tekinthető, 12,1 hüvelykes képátlójú, WXGA (1280x800 pixeles) felbontású kijelzőt kapják. A TFT-t az Intel GM45 Express lapkakészletbe integrált GMA X4500HD grafikus motor hajtja meg (ez bár gyorsabb, mint az eddigi integrált megoldások, de jóval lassabb, mint az N10J-ben található, átkapcsolható GeForce lapka), az egyéb számítási feladatokat pedig egy Core 2 Duo processzor végzi. A noteszgépbe maximum 4 gigabájt memória építhető, a merevlemez kapacitása 160, 250 vagy 320 gigabájt lehet.

Az N20A a kommunikációs technológiák terén sem szégyenkezhet, a gépbe Bluetooth 2.0 és pre-802.11n-kompatibilis WLAN kerül a gigabit ethernet port mellé, a gépen ezen kívül a noteszgépeknél máig ritkaságnak számító, külső merevlemezeknek dedikált E-SATA csatlakozó is megtalálható lesz. Az N20A hangrendszerét az Altec Lansing szállítja, a multimédiás repertoárt pedig egyebek mellett HDMI-kimenet, kártyaolvasó és webkamera teszi teljessé. A 30,3 x 22,5 x 3,1 centiméteres méretű gép tömege optikai egységgel és az alap, háromcellás akkumulátorral mindössze 1,83 kilogramm.

Az ASUS a Windows Vista operációs rendszer különböző változataival szállítja az N20A-t, melynek induló ára a tengerentúlon 999 dollár. A gép a cég hazai leányvállalatától származó információk szerint idén már biztosan nem kerül forgalomba Magyarországon.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról