Szerző: Bányai György

2008. október 31. 13:15

A Shuttle kétmagos Atom processzoral is szereli barebone gépeit

A barebone, vagyis félkész gépek világában nagy múltra visszatekintő Shuttle legújabb asztali számítógépét 1,6 gigahertzen üzemelő, kétmagos Intel Atom processzorral szállítja.

[HWSW] A barebone, vagyis félkész gépek világában nagy múltra visszatekintő Shuttle legújabb asztali számítógépét 1,6 gigahertzen üzemelő, kétmagos Intel Atom processzorral szállítja.

A Shuttle X27D kisméretű asztali PC-vázban kétmagos Intel Atom 330 processzor található -- az 1,6 gigahertzes órajelen ketyegő Atom chip kétszer 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. A processzorral szorosan Intel 945GC+ICH7 Express lapkakészlet és maximum két gigabájtnyi DDR2 rendszermemória működik együtt. Az alapvetően irodai feladatok elvégzésére és internetezésre alkalmas X27D-be SATA csatolófelülettel ellátott 2,5 hüvelykes merevlemezek, vagy SSD meghajtók építhetők, ezen felül noteszgépbe illő optikai meghajtó számára is akad hely.

A 2,7 kilogrammos, 250x185x70 milliméteres, 60 wattos, külső tápegységgel rendelkező gépház hat USB 2.0 periféria számára kínál csatlakoztathatóságot, melyekből kettőt az előlap fogad a csatlakozókat takaró, lehajtható ajtaja alatt, mely még egy fülhallgatókimenet és egy mikrofonbemenet számára biztosít helyet. Az Intel GMA950 grafikus vezérlő a jelet a külső megjelenítőkre DVI, vagy VGA kimeneten keresztül küldheti ki.

A hátoldalon a hat csatornán érkező hang három kétsávos csatlakozója mellett gigabit sebességű LAN csatlakozó, a billentyűzet, az egér PS2 aljzata és még egy soros port is található. A Shuttle X27D váz, -- mely a burkolat alatt az alaplapot, rajta a passzív hűtővel szerelt processzort, valamint a külső tápegységet tartalmazza -- 263 dollárért vásárolható meg. Természetesen ahhoz, hogy memóriát, háttértárolót és optikai meghajtót is tartalmazó komplett géppé építsük, mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni.

a címlapról