Szerző: Koi Tamás

2008. október 30. 16:57

Leginkább a noteszgéphasználóknak kedvez az új Ubuntu Linux

Fél év után először jelent meg új verziója napjaink egyik legnépszerűbb Linux-disztribúciójának, az Ubuntunak. Az új, 8.10-es változat leginkább apró, de többek életét megkönnyítő fejlesztésekkel gazdagodott.

[HWSW] Fél év után először jelent meg új verziója napjaink egyik legnépszerűbb Linux-disztribúciójának, az Ubuntunak. Az új, 8.10-es változat leginkább apró, de többek életét megkönnyítő fejlesztésekkel gazdagodott.

A disztribúció új változata leginkább azok számára kedvezhet, akik vezeték nélküli eszközökkel kommunikáló számítógépeket -- azaz jellemzően noteszgépeket -- használnak. A 8.10-es verzióval a fejlesztők szerint egyszerűbbé vált a mobil internet beüzemelése: nincs szükség külön alkalmazások telepítésére vagy a rendszer beállításának mélyebb ismeretére. Elég a 3G-s modemet a géphez csatlakoztatni, majd a hálózati kapcsolatok kezelését végző Hálózatkezelőben megadni a szolgáltatót, és az előfizetés típusát. Az operációs rendszer adatbázisában szerepel az összes magyar mobilszolgáltató, és automatikusan elvégzi a szükséges a beállításokat.

A fejlesztők számos apróbb, de hasznos fejlesztést végeztek az operációs rendszer felhasználói felületén is. A fájlkezelőben így már fülek is használhatók (hasonlóan Firefox füles böngészéséhez), fejlettebb lett a tömörített állományok kezelését végző rendszer, valamint okosabbá vált a képernyőbeállítások kezelője. Jelentős fejlesztések történtek az Orca képernyőolvasó szoftverben is, mely a vakok és gyengén látók számára teszi könnyebbé a számítógéppel való munkát.

Szintén a noteszgéphasználók életét könnyíti meg, hogy az új, 2.6.27-es verziójú rendszermag számos olyan újabb, a rendszer számára eddig alapesetben ismeretlen eszközt kezel, melyek leginkább hordozható számítógépekben fordulnak elő, így többek között jobb Wi-Fi és webkamera támogatást nyújt. Az új Ubuntu Linux látványos újdonságot tartogat a honosítás terén is. Így például teljesen honosították az Alkalmazások hozzáadása/eltávolítása nevű alkalmazás csomaglistáját, amely immár magyar nyelven tartalmazza a csomagok neveit és leírásait, valamint az FSF.hu alapítvány támogatásával megkezdődött a telepíthető alkalmazások hosszú leírásainak lefordítása is.

Az Ubuntu Linux 8.10 ingyenesen letölthető a www.ubuntu.com weboldalról, a magyar változatért pedig a www.ubuntu.hu weboldalt érdemes felkeresni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról