Szerző: Koi Tamás

2008. október 20. 16:11

Cisco: hatalmas növekedés előtt az internetes televíziós műsorszórás

Idén, részben a pekingi olimpia hatására látványosan megnőtt az igény az IP-alapú vidoszolgáltatások iránt. Emellett egyre több, a felhasználók által létrehozott tartalom kerül az internetre, és az interaktív szolgáltatások is egyre népszerűbbek. A Cisco az október 20-21-én Budapesten zajló IPTV World Forum közép- és kelet-európai állomásán azokat az üzleti modelleket és infrastruktrurális megoldásokat ismertette, amelyeket a szolgáltatók rendelkezésére bocsát a fentiek alapján létrejött Connected Life jellegű rendszerek létrehozásához.

[HWSW] Idén, részben a pekingi olimpia hatására látványosan megnőtt az igény az IP-alapú vidoszolgáltatások iránt. Emellett egyre több, a felhasználók által létrehozott tartalom kerül az internetre, és az interaktív szolgáltatások is egyre népszerűbbek. A Cisco az október 20-21-én Budapesten zajló IPTV World Forum közép- és kelet-európai állomásán azokat az üzleti modelleket és infrastruktrurális megoldásokat ismertette, amelyeket a szolgáltatók rendelkezésére bocsát a fentiek alapján létrejött "Connected Life" jellegű rendszerek létrehozásához.

Az IPTV csak a kezdet

A konferenciát megelőző sajtóbeszélgetésen Murali Nemani, a Cisco videomegoldásokat fejlesztő csoportjának vezetője újságírók előtt ismertette a piaci trendeket: "A szolgáltatók átalakulásának középpontjában az a törekvés áll, hogy az új generációs IP-hálózatokon keresztül is sikeresen biztosítsák a videoalapú szórakozást. Ennek első állomása a televíziós műsorszórás, amely azonban pillanatok alatt továbbfejleszthető igény szerinti, hálózattól, eszközöktől vagy helyszíntől független videoszolgáltatássá" -- ismertette előadásán Nemani.

IP-forgalom 2012-ig
A forgalom növekedési üteme 2012-ig (PB/hónap bontásban)

A Cisco öt évet felölelő Visual Networking Forecast felméréséből egyebek mellett kiderül, hogy 2007-től 2012-ig a globális IP-forgalom kétévenként megduplázódik, 2012-re pedig a teljes IP-forgalom felét a videoalapú szolgáltatások adják majd. A tartalomgyártók közül is egyre többen ismerik fel az új, mind nagyobb tömeget elérő szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket: az amerikai NBC televízió az IP-alapú adásláncnak köszönhetően például nem csak a műsorok gyártásán spórolt azzal, hogy a stáb egy jelentős részét nem kellett a helyszínre utaztatni, hanem minden eddiginél több nézőt ért el az interneten keresztül -- mutatott rá Nemani.

Az NBC olimpiai tudósításait 51,9 millió néző követte legalább egyszer az interneten keresztül -- ez 75,5 millió videostreamet, összesen 9,9 millió órányi tartalmat jelent. Összehasonlításként az athéni nyári olimpia és a torinói téli olimpia online közvetítései együttesen 10,8 millió videostreamet generáltak. A PC-k és televíziók mellett ráadásul egyre többen "viszik magukkal" az adást mobiltelefonjukon: az NBC olimpiai oldalait és videotartalmait például 7,7 millióan tekintették meg WAP vagy mobil VoD alapokon.

Targetált reklámok, jobb minőség

A Cisco az újonnan felmerülő igényekre válaszul IPTV-megoldások széleskörű választékát nyújtja a hálózatüzemeltetőknek és szolgáltatóknak, illetve tartalomelőállítóknak egyaránt: a Cisco Content Delivery tartalomközvetítő rendszer így például központi szerepet játszik a műsorszolgáltatók által hatékonyabb, targetált reklámozási lehetőséget kínáló Cisco Advanced Advertising architektúrában. A Cisco Visual Quality Experience (VQE) az üzemeltetési költségek jelentős megnövekedése nélkül javítja a hang- és képanyagok minőségét, emellett gyorsabb csatornaváltást és hibajavítást tesz lehetővé.

A vállalat emellett olyan MPEG-4 kódolókat is szállít partnereinek: a Cisco Advanced Video Coding (AVC) a sávszélesség hatékonyabb kihasználásában segít, a a gyártó emellett az előfizetői végpontokon telepített vevőegységek (set-top box) piacán is vezető szerepet tölt be -- a Cisco beltéri egységét telepíti például a Magyar Telekom a legnagyobb hazai IPTV-szolgáltatás, a T-Home ügyfelei részére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról