Szerző: Bizó Dániel

2008. november 11. 08:42

Tovább nyitja blade-specifikácóit az IBM, új blade-ek a Suntól és a HP-tól

Az elmúlt néhány hét bővelkedett a blade szerverekkel kapcsolatos bejelentésekben. Az Intel és az IBM tovább bővítette együttműködését a blade rendszerek szabványosításában, a Sun Microsystems és a HP pedig új tagokkal egészítette ki blade-portfólióját.

[HWSW] Az elmúlt néhány hét bővelkedett a blade szerverekkel kapcsolatos bejelentésekben. Az Intel és az IBM tovább bővítette együttműködését a blade rendszerek szabványosításában, a Sun Microsystems és a HP pedig új tagokkal egészítette ki blade-portfólióját.

Megnyitja blade-specifikációit az IBM

Az Intel és az IBM még 2002-ben állapodott meg arról, hogy a Kék Óriás a nyílt szerverszabványokon munkálkodó Server System Infrastructure program rendelkezésre bocsátja BladeCenter keretének specifikációit, ami 2004-ben meg is történt. Most, négy évvel később újabb lépésre szánta el magát az IBM, és megnyitja BladeCenter switchének specifikációit, mely megnyitja az utat más gyártók előtt saját termékek fejlesztésére.

A blade switch specifikációk a hálózati eszközök blade kerethez való kapcsolódását, és az egyes blade szerverekre vagy egyéb berendezésekre történő csatlakozásukat írják le. A specifikációk megnyitása lehetővé teszi például hálózati berendezésgyártók számára, hogy szabadon, díjmentesen hozzáférhessenek a switch részletes műszaki leírásához, a megoldásszállítók pedig végeredményben nagyobb mozgástérhez jutnak a blade rendszerek testreszabásában, ami elsősorban a speciális igények kiszolgálásában bír jelentőséggel.

Az IBM ezzel a BladeCenter platform vonzerejét igyekszik növelni a riválisokkal, elsősorban a HP rendszerekkel szemben. Az IBM az elmúlt években rengeteg részesedést vesztett el, az IDC második negyedéves szerverpiaci számai alapján a HP 53 százalékát birtokolta a szegmensnek, míg az IBM 25 százalékra szorult vissza. A második negyedévben értékesített blade kiszolgálók értéke 1,2 milliárd dollárt tett ki.

Eddig kizárólag az Intel készített blade rendszereket az IBM BladeCenter specifikációi alapján. Az Intel Modular Server System (MSS) egy 6U magas blade keretet alkalmaz, mely 6 darab kétutas, szintén közönséges elemekből felépülő blade szervert képes fogadni akár négymagos Xeon processzorokkal. Az MSS nyilvánvaló célja, hogy a kisebb rendszerszállítók is megjelenhessenek blade megoldásokkal, fokozva ezzel a versenyt az egyelőre igencsak koncentrált területen.

Új termékek a Suntól és a HP-tól

A Sun Microsystems négy új blade-et dobott piacra, köztük egy tárolót és három szervert. A Sun Blade 6000 diszkmodul 1,2 terabájt maximális kapacitással érkezik, SAS-felületű meghajtókat képes fogadni, de a jövőben akár SSD-ket is támogathat. A Sun Blade T6340 két Victoria Falls, vagyis UltraSPARC T2 Plus processzort tartalmaz, melyek összesen 128 utasításszálat kezelnek. A blade maximális memóriakapacitása 256 gigabájt, és elsősorban üzleti és webes tranzakcionális környezetbe szánja a vállalat.

A Sun ezenkívül bemutatott egy kifejezetten HPC-területre szánt gépet, a két darab négymagos Opteront és legfeljebb 64 gigabájt memóriát tartalmazó Sun Blade X6240 szervert. A vállalat bővítette a telekommunikációs területre szánt Netra családját is. A barátságtalan környezetnek ellenálló Sun Netra CP3250 ATCA két négymagos Xeont fogadhat, 10 gigabites Ethernet vezérlővel bír és 24 gigabájt memóriát támogat.

Telkóknak szánt blade-et dobott piacra a HP is. Az Integrity NonStop NB50000c-cg BladeSystem kimagasló rendelkezésre állást és kétszeres sűrűséget ígér, hasonlóan hagyományos kereskedelmi társaihoz. A HP állítása szerint a NonStop blade-ek kettő-négyszeres teljesítményt kínálnak fele akkora területen az előző generációs carrier-grade rendszerekhez képest, ami különösen fontos lehet belvárosi területeken lévő géptermekben, de az adatközpontokban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról