Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 17. 15:42

Steve Ballmer szerint kihagyható a Vista, a Google Apps pedig primitív

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója az egyesült államokbeli Orlandóban megrendezett Gartner Symposium/ITxpo záróelőadásán több meghökkentő kijelentést is tett, ezzel újfent magára vonva a médiafigyelmet. Szerinte a Google Apps primitív, a cloud computingra még nem áll készen a világ, sőt még arra is rábólintott, hogy jogos, ha egyes cégek megvárják a Windows 7-et és kihagyják a Vistát.

[HWSW] Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója az egyesült államokbeli Orlandóban megrendezett Gartner Symposium/ITxpo záróelőadásán több meghökkentő kijelentést is tett, ezzel újfent magára vonva a médiafigyelmet. Szerinte a Google Apps primitív, a cloud computingra még nem áll készen a világ, sőt még arra is rábólintott, hogy jogos, ha egyes cégek megvárják a Windows 7-et és kihagyják a Vistát.

A Microsoft első embere a Gartner Symposium záróelőadásán nyilatkoztatta ki legújabb meghökkentő gondolatait, miközben az összegyűlt vállalatok képviselői azon gyötörték magukat, hogy gazdaságosságii szempontok alapján érdemes-e Vistára váltani vagy sem. A Gartner elemzői, Neil MacDonald és David Mitchell Smith által moderált kérdezz-felelek tehát erről a pontról indult.

Ballmer: Át lehet ugrani a Vistát!

"A Vista befogadása gyorsabban zajlik, mint ahogyan az XP teljesített az első két évében" -- védte meg az operációs rendszer becsületét a Microsoft vezére, majd hozzátette, hogy "nagy sikereket értünk el a biztonság területén, ami több és több felhasználó számára teszi elfogadhatóvá [a Vistát]". A Gartner azon adatára, miszerint a piaci szereplők közül megkérdezettek 61 százaléka gondolkodik azon, hogy teljesen kihagyja a Vista-migrációt és egyből a Windows 7-re ugrik, egészen meglepő válasz érkezett. Ballmer szerint a Microsoft is készen áll az ilyen kimenetelű döntésekre. A szoftvercég felkészülten várja azon személyek vagy cégek megjelenését, akik egyből a Windows 7-re ugranak majd. Ez a kanyar nem okoz majd nagy törést senkinek, sem a szoftverfejlesztőknek, sem hardvergyártóknak, ugyanis a Windows 7 kompatibilis lesz a Vistával.

Nem véletlenül viseli majd az új operációs rendszer kernele hivatalosan a 6.1-es verziószámot, ami miatt már most azzal vádolják őket, hogy ez csak egy kisebb kiegészítés, a Vista második megkísértése lesz csupán. Sőt, a Gartner gyakran hivatkozik úgy a jövendőbeli utódra, mint Vista R2 (Release 2). "A Vista jó. A Windows 7 lényegében a Windows Vista jobb kezelőfelülettel és teljesítménnyel" -- mondta Ballmer.

[+] Windows 7 néven kerül boltokba a Windows 7

Az XP-Vista átállással kapcsolatban Ballmer egyszerűen azt mondta, hogy "azok az emberek, akik ki akarják várni a következő verziót, tényleg megtehetik, de én magam biztosan bevezetném a Vistát". Megjegyezte azt is, hogy a legtöbb vevő akkor cserél operációs rendszert, amikor új gépeket vesz. Előfordulhat, hogy egy cég éppen az XP-korszak végén cserélt hardverparkot, így náluk esélyes lehet a Windows 7 kivárása.

Microsoft - Yahoo - Google: közös homokozóban

A beszélgetésen szó esett természetesen a Yahoo-üzletről is, de megdöbbentő újdonságot most sem árult el Ballmer. "33 dollárt ajánlottunk a Yahoo-ért, most tizenegyet ér. Egyértelmű, hogy nem akarták eladni magukat, vagy talán most is azon gondolkodnak, hogy többet érnek részvényenként, mint 33 dollár". Ballmer elmondása szerint jelenleg nem folynak tárgyalások, nincs semmilyen közelgő esemény, de "soha ne mondd, hogy soha".

Steve Ballmer nem volt rest a rivális Google-t is véleményével sújtani, a Google Apps csomagot egyszerűen primitívnek nevezte a redmondi vezető. Szerinte sokan kipróbálják, majd otthagyják az online irodai alkalmazást, a népszerűsége a ComScore adatai alapján 7 hónapja nem nőtt. A Google Documentsnek "nagyon primitív képességei vannak csupán, még egy lábjegyzetet sem lehet beszúrni a szövegszerkesztőjében". Ballmer szerint az OpenOffice és a StarOffice ma nagyobb kihívás, komolyabb ellenfél, mint a Docs vagy a Spreadsheets.

Sőt, a Microsoft-vezető szerint az embereket nem kell, hogy érdekelje a cloud computing vagyis a teljesen virtualizált, akár földrajzilag is elosztott számítórendszerek -- mint amilyenek a Google egyes szolgáltatásai. A Microsoft szerint a felhasználók még nem készültek fel erre a világra, úgy látják, hogy jó ideig még minden virtualizált szolgáltatás alapjául egy asztali rendszer kell szolgáljon. A sarkos vélemény nyilván a hamarosan aktuális bejelentésükre hívja fel a figyelmet, amikor a Professional Developers Conference keretében bemutatják a saját cloud platformjukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról