:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 14. 09:11

Windows 7 néven kerül boltokba a Windows 7

Windows 7 néven kerül piacra a Windows 7. A Microsoft asztali Windowsokért felelős termékmenedzsere, Mike Nash tegnap a Windows Vista blogban repítette világgá a hírt, miszerint a vállalat az operációs rendszer kódnevét használja majd terméknévként is.

[HWSW] Windows 7 néven kerül piacra a Windows 7. A Microsoft asztali Windowsokért felelős termékmenedzsere, Mike Nash tegnap a Windows Vista blogban repítette világgá a hírt, miszerint a vállalat az operációs rendszer kódnevét használja majd terméknévként is.

Következő a sorban

A Microsoft a Windowsok története során többféle elnevezéssel próbálkozott. Kezdetben sima verziószámok különböztették meg a kiadásokat, majd a Windows 95-tel elkezdődött az évszámok korszaka, ami egészen a Windows 2000-ig tartott. Ezt követően a redmondi cég átváltott a különféle "gondolatébresztő" terméknevekre, mint amilyen az XP vagy a Vista volt. Mike Nash szerint a Windows 7 terméknévként is működik. "Egyszerűen ez a hetedik Windows-változat" -- írta Nash. Az operációs rendszert egyébként még Vienna kódnéven kezdték fejleszteni,

Arra a kijelentésre, hogy a Windows 7 lenne a hetedik a sorban, biztos sokan felkapják a fejüket, hiszen az elmúlt évek alatt ennél jóval több különféle változat látott napvilágot. A Microsoft azonban csak az eltérő kernelváltozatokat számítja ebbe a sorba, ezt figyelembe véve pedig a Windows 7 tényleg a hetedik a Windows 3.x, Windows NT 3.x, Windows NT 4.0, Windows 95/98/Me, Windows 2000/XP, illetve a Vista után. A Windows 1.0-t és 2.0-t még maga a Microsoft sem számolja az "igazi" Windowsok közé, ezért ezeket kihagyták a sorból.

Két hét múlva előzetes

Mike Nash blogbejegyzéséből az is kiderül, hogy az október végi Professional Developers Conference-en, illetve a november elején rendezendő Windows Hardware Engineering Conference-en a látogatók még nem a Windows 7 bétáját kapják meg, csak egy kimondottan fejlesztőknek szánt előzetes változatot, ami még nem béta. A legfrissebb hírek szerint az első béta csak decemberben lesz hozzáférhető a tesztelők és kiemelt partnerek számára.

A cég nemrégiben adta ki a Windows 7 Milestone 3-at, ami állítólag az utolsó előzetes az első béta előtt. Azok, akik látták az M3-at (Build 6780), azt mondják, az új operációs rendszer ránézésre és érzetre nem különbözik sokban a Windows Vistától. A kiszivárgott információk szerint a Windowsba épített alkalmazások (pl. Paint, Wordpad) az Office 2007-ből ismerős Ribbon menüt kapták, de állítólag ez a fajta menü több helyen visszaköszön a szoftverben. Úgy hírlik, a Windows 7 felületét ugyanazok tervezték, akik az Office 2007 menüjét is meglakották.

Keveset tudni

A kiszivárgott információk alapján sokan máris azt mondják, a Windows 7 lesz az az operációs rendszer, aminek a Vistát eredetileg szánták. Vannak, akik szerint a Windows 7 valójában a "Vista R2", de az eddig látottak alapján korai lenne még levonni ezt a következtetést. A Microsoft ígérete szerint az október végi PDC-n, illetve a novemberi WinHEC-en hozza nyilvánosságra az operációs rendszer technikai részleteit, így egészen biztos, hogy még sok újdonság bejelentése várat magára.

Annyit azért tudni lehet, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az érintéses vezérlésre, a Windows Live szolgáltatások szorosan integrálva lesznek az operációs rendszerbe, valamint hogy a szoftver virtualizációs képességeket is felvonultat majd. Ugyanakkor a Windows 7 kernele a Vista, pontosabban a Windows Server 2008 továbbfejlesztéséből jött létre, ennek köszönhetően a Windows Vistára írt driverek és szoftverek változtatás nélkül futnak Windows 7-en is. A Windows 7 első bétájának megjelenése után már csak azok a driverek kaphatják meg a Vista-logót, amelyeket a Windows 7-tel is teszteltek.

A végleges változat érkezésének időpontját továbbra sem tűzte ki a cég, csupán annyit közölt hivatalosan, hogy a Windows 7 három évvel a Vista után várható. Ez alapján a megjelenés 2009 végére vagy 2010 elejére esik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.