Szerző: Koi Tamás

2008. október 15. 10:21

Teljes GeForce-uralom az új MacBook termékvonalakban

Az előzetes, reális várakozásoknak megfelelően újult meg a teljes MacBook és MacBook Pro termékcsalád tegnap -- egyebek mellett bemutatkozott az iBrick-nek nevezett gyártástechnológia, mely a jövőben még könnyebb, még vékonyabb noteszgépek építését teszi lehetővé, ezzel együtt immár a teljes MacBook (Pro/Air) termékcsaládod GeForce videovezérlőkkel látta el az Apple.

[HWSW] Az előzetes, reális várakozásoknak megfelelően újult meg a teljes MacBook és MacBook Pro termékcsalád tegnap -- egyebek mellett bemutatkozott az iBrick-nek nevezett gyártástechnológia, mely a jövőben még könnyebb, még vékonyabb noteszgépek építését teszi lehetővé, ezzel együtt immár a teljes MacBook (Pro/Air) termékcsaládod GeForce videovezérlőkkel látta el az Apple.

Tegnap frissítette teljes MacBook és MacBook Pro noteszgépválasztékát az Apple. A professzionális felhasználására szánt Pro termékcsalád három új alapkonfigurációt tartalmaz, ezek közül a 15,4 hüvelykes, LED-háttérvilágítású kijelzővel ellátott gépek több lényeges újítással is gazdagodtak. A nagyjából 2,4 centiméter vastag és 2,7 kilogrammos noteszgépek mostantól akár 2,8 gigahertzes Core 2 Duo processzorral is rendelhetők (az alapmodellekbe 2,4 vagy 2,53 GHz-es példány kerül), a grafikus vezérlő pedig továbbra is az NVIDIA műhelyéből kerül ki, de már az újabb generációhoz tartozik: az új MacBook Prók a Geforce 9400M vagy a gyorsabb, de többet fogyasztó 9600M megoldásokkal kaphatók.

MacBook Pro
Az új MacBook Pro...

Újdonság a MacBook (Pro) termékvonalnál a multi-touch rendszerű, megnövelt felületű érintőpad is, mely a Pro szériánál szintén csak a kisebb, 15,4 hüvelykes kijelzővel ellátott modellekben található meg. Az új tapipad területe az Apple szerint közel 40 százalékkal nagyobb elődjénél, ezzel együtt teljesen eltűntek mellőle a gombok, a felhasználó cserébe az egész felületet használhatja virtuális gombként.

Az új MacBook sokkal jobb lett

Az új kínálatból kétségtelenül a frissített MacBook noteszgépek hozzák a legtöbb újdonságot a választékba -- a gépek 13,3 hüvelykes kijelzője immár LED-háttérvilágítással rendelkezik, így működés közben kevesebb áramot fogyaszt, valamint vékonyabb kijelzőkeret is építhető rá. A MacBook Próval megegyezően 2,4 centiméter vastagságú, ugyanakkor jóval könnyebb; 2,25 kilogramm tömegű noteszekbe 2 vagy 2,4 GHz-es Core 2 Duo processzort építenek, a konfigurációkba 160 vagy 250 gigabájtos merevlemez kerül, de opcióként akár 320 GB-os merevlemezes, vagy 128 gigabájtos SSD háttértár is kérhető a notebookokba. Lényeges változás, hogy a korábbi Intel grafikus motort az új modelleknél a jelentősen gyorsabb háromdimenziós megjelenítésre képes NVIDIA GeForce 9400M-re cserélte az Apple.

MacBook
...és az új MacBook: mint az ikrek

A cupertinói székhelyű cég tegnap egy mind a MacBook Pro, mind a MacBook notebookok felépítését jelentős mértékben befolyásoló fejlesztést is bejelentett. Az iBrick-nek nevezett gyártástechnológia a gépek átalakított vázát takarja, melyet mostantól egyetlen alumíniumöntvényből készítenek el a gyárban, a noteszek így -- legalábbis az Apple szerint -- úgy lehetnek könnyebbek és vékonyabbak elődeiknél, hogy közben megőrzik robusztusságukat. A fejlesztésnek egy kézzelfogható eredménye mindenesetre már most is van: az eddig teljes mértékben műanyagból készült, olcsóbb MacBook termékcsalád mostantól a drágább típusokhoz hasonlóan fémházzal rendelkezik.

A MacBook és 15,4 hüvelykes MacBook Pro noteszgépek mellett tegnap debütált egy új 17 hüvelykes MacBook Pro és két MacBook Air konfiguráció is. Ezek közül az utóbbi kettő mostantól az Intel megoldása helyett NVIDIA GeForce 9400M grafikus vezérlőjével kapható és mindegyik szériánál nagyobb kapacitású (a MacBook Airnél 120 gigabájtos, a MacBook Prónál 320 gigabájtos) merevlemez került a burkolat alá.

A most bejelentett MacBook noteszgépek induló ára 1299 dollár (a régi, 2,1 GHz-es processzorral és 120 gigabájtos merevlemezzel szállított példányt ezzel együtt leárazták 999 dollárra), a legolcsóbb MacBook Pro 2000 dollárba kerül, az új MacBook Air pedig 1800 dollártól vihető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról