:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 13. 15:43

A képernyő után a monitorokat és a mobilok kijelzőjét is meghódítaná a TV2

A három képernyő modellben bízik a TV2 is -- derült ki a csatorna sajtótájékoztatóján, ahol Fekete Attila, a TV2 digitális igazgatóságának vezetője bemutatta, hogyan terveznek a televízió után a számítógépek monitorán és a mobiltelefonok kijelzőjén is jelen lenni.

[HWSW] A "három képernyő" modellben bízik a TV2 is -- derült ki a csatorna sajtótájékoztatóján, ahol Fekete Attila, a TV2 digitális igazgatóságának vezetője bemutatta, hogyan terveznek a televízió után a számítógépek monitorán és a mobiltelefonok kijelzőjén is jelen lenni.

Újra online

2000 novemberében a magyarországi tévécsatornák közül a TV2 tett először lépéseket az online jelenlét felé a Korridor.hu hírportállal, de több évnyi szenvedés után 2004-ben kénytelenek volt feladni a szolgáltatást. Az indoklás szerint hazánk akkori reklámpiaci helyzete mellett túlzás lett volna egy önálló márkaként üzemelő híroldalt fenntartani, ezért onnantól kezdve weben csak háttérinformációkat szolgáltattak és saját műsoraikat népszerűsítették.

Újabb négy év elteltével az online piac fejlődése eljutott arra a szintre, hogy a klasszikus lineáris médiumoknak újra érdemes ebbe az irányba elfordulni, így idén júniusban a TV2 létrehozta a digitális igazgatóságát. Az online megjelenés két bástyája az egyébként is jól ismert tv2.hu és a tenyek.hu márkanév, melyek közül az előbbi a könnyedebb, bulváros tartalmakat jeleníti meg, míg az online Tények komoly hírszolgáltató kíván lenni.

Nem kérdés, hogy magyar híroldalakkal Dunát lehetne rekeszteni, de Fekete Attila magyarázata szerint a fogyasztók számára a professzionális tartalom számít, értékesnek találják a videotartalmakat is, amit viszont csak profi tévések képesek jó minőségben előállítani. Ezért is született náluk a döntés, hogy a weben elérhető anyagokat ugyanazok készítik és szerkesztik, mint akik a képernyőn látható hírműsort is.

A hír nem elég

Önmagában a tévéadás ismétlése teljesen érdektelen lenne, ezért a stáb igyekszik extra tartalmakkal erősíteni az online felületet. Ahogyan az elmúlt időszakban megszokottá vált mindkét vezető kereskedelmi csatornánál, a híradós 10-20 másodperces anyagok bővebb változatait kínálják a weben. Egy interjúalany mondandójából az esti hírekben csupán egy mondat, pár másodperc fér el, míg a weben a teljes, 5-10 perces anyag is látható, kielégítve azon emberek igényeit, akiket a téma jobban érdekel. Ezen túl persze az aktuális anyagok mellé korábbi kapcsolódó anyagokat, előzményeket csatolhat saját archívumából a csatorna, tovább kényeztetve a kíváncsi nézőket.

Egy meglepőbb újítás, hogy a TV2 élő közvetítéseket is tervez az online felületen, azaz egy napközben történő eseménnyel nem várnak estig, hanem a webes felületükön "breaking news" jelleggel már korábban elérhetővé teszi az anyagait, akár szerkesztett formában, akár teljesen élő közvetítéssel, melyet monitoron vagy mobiltelefonon keresztül is követhet bárki. Az esti Tények műsor pedig párhuzamosan fut majd a weben és a tévében is.


Interakció

Csak kóstolgatja a lineáris média a közösségi szolgáltatásokat, de a TV2 egyből egy sor újdonsággal rukkolna elő. Elsőként a tenyek.hu égisze alatt a civil tudósítóknak adnának lehetőséget, hogy a saját készítésű videókat feltöltsék bármilyen eseményről, míg a német tulajdonos Pro7 palettájából a Myvideo nevű videomegosztó szolgáltatást emelik át. Nem titkolt szándékuk, hogy a YouTube után a második pozíciót akarják megszerezni a hazai piacon ebben a mezőnyben. Az alap meg is van hozzá, hiszen a német anyaoldal 3 millió feltöltött anyagából mindent áthoznak, amit nem korlátoznak a szerzői jogok. Abban viszont csak reménykedni tudnak, hogy az itthoni felhasználók is töltenek majd fel saját felvételeket.

A mobil és a webes tartalmak fejlesztése egyelőre nem feltétlenül éri meg a csatornának, viszont a szegmentált célcsoportelérés miatt a marketingigazgatóság figyelmét is felkeltették az új megoldások. Az online siker egyfajta piackutatási eredményként is szolgál: jó ideje elérhető minden saját készítésű műsor a weben, ezért ott tudják vizsgálni, hogy melyik adás sikeres, rendszeresen nézik-e újra vagy csak pótlólag az adás napján később. A Hal a tortán című műsor például az online eredmények miatt került be főműsoridőbe a késő délutáni sávból. Bónuszként pedig a pikánsabb, az ORTT rosszallását valószínűleg kivívó, jeleneteket is a szabályozatlan internetes felületre tereli a csatorna.

Marketingszempont

Az online és mobil felületek hasznosítása Nagy Andrea, a TV2 marketing- és kommunikációs igazgatója szerint azért is hálás dolog, mert itt olyan célcsoportokat is el tudnak érni, akiket egyébként normál ATL (Above the line -- tv, rádió, print, banner, kereső) eszközökkel nem. A fiatalok számára az internet alap, a mobiltelefont pedig már fele-fele arányban használják beszélgetésre és adatküldésre. Annak ellenére, hogy a kijelző kicsi, a lehetőségek korlátozottak és nehézkes az üzenetbevitel, mégis ott lapul mindenkinek a zsebében.

Az új Megasztárhoz kapcsolódóan így nem is meglepő, hogy kísérletet tesznek az első "háromképernyős" szolgáltatás beindítására. A KOD Média Kft. által fejlesztett I-Ping rendszer egy tematikus közösségi oldal, ahol profilt készíthet magának mindenki fotóval, alapadatokkal, illetve megadhatja, hogy ki a kedvenc énekese. Az igazi webkettes funkció viszont az, hogy a mobiltelefonra letölthető Java-alkalmazás segítségével a Megasztár-rendezvényeken a szoftver Bluetooth segítségével feltérképezi, hogy a felhasználó számára kik lehetnek az érdekes partnerek.

A vonal alatt

Benda Gergely, a KOD Média ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy a zeneiparban töltött évek tapasztalatait felhasználva hozták létre ezt a megoldást, ami felnőtt fejjel valószínűleg megmosolyogtató, de a tinédzserigényeket tekintve telitalálat lehet. Szórakozóhelyekre többnyire ismerkedni mennek az emberek, de a folyamat elakad a megszólításkor. Az online chaten felnőtt tinik számára teljesen természetesnek hatna, ha egy buliban listába rendezné a mobiltelefonján, hogy kik a szóba jöhető partnerek, és a valós megszólítást megelőzhetné egy virtuális csevej is.

A XXI. századi megoldások iránt elkötelezettnek tűnő csatorna viszont nem ennyire elszánt a digitális földfelszíni sugárzás bevezetésével kapcsolatban. Fekete Attila ugyan megerősítette, hogy részt kívánnak venni a digitális átállásban, de azt mondta "túl rövid volt az idő ahhoz, hogy ennek részleteit is kidolgozzák". A platformszolgáltatóval való tárgyalások során alakul majd ki a végleges változat, de Fekete szerint rövid távon a csatorna saját konkurenciáját építi, amiért még fizetnie is kellene. A két nagy kereskedelmi csatorna beszállása a digitális multiplexbe nagy lökést adhat a technológia elterjedésének, ott viszont már messze nem lesz olyan könnyű helyzetük reklámpiaci szempontból, mint az analóg szórásnál. Hosszú távon persze tudják, hogy ez az egyetlen járható út és megvan bennük a csatlakozási szándék, csak nem minden áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.