:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 7. 08:33

Ebook-olvasók: érkezik az új hullám

A tengerentúlon sikertörténetté vált Ebook-olvasók edddigi generációi nem terjedtek el Európában, de az Amazon és Sony új megoldásai talán megtörik a jeget. Eddig drágák, csúnyák voltak, ráadásul nehezen használhatóak, az új modellek igyekeznek ezen segíteni, miközben az iPhone itt is jobbról előz.

[HWSW] A tengerentúlon sikertörténetté vált Ebook-olvasók edddigi generációi nem terjedtek el Európában, de az Amazon és Sony új megoldásai talán megtörik a jeget. Eddig drágák, csúnyák voltak, ráadásul nehezen használhatóak, az új modellek igyekeznek ezen segíteni, miközben az iPhone itt is jobbról előz.

Még mindig hobbi szinten

A Sony nemrég jelentette be az Egyesült Államokban legújabb, PRS-700 Ebook-olvasóját, mely méreteiben megegyezik a korábbi modellel, viszont a kijelző érintésérzékennyé vált, így egy laza ujjmozdulattal lehetséges lapozni vagy szöveget kijelölni, illetve a virtuális billentyűzet segítségével egyszerűen lehet gépelni is. Az újítás viszont kevésnek bizonyulhat, hiszen azon túl, hogy nem kapott háttérvilágítást a kijelző, tehát sötétben nem olvasható, vezetéknélküli csatolóval sem rendelkezik, ami a konkurens Amazon termékében éppen az egyik legcsábítóbb képesség. Napsütésben viszont a Sony hathüvelykes, magas kontrasztarányú, elektronikus papírból készült kijelzője jól teljesít, de ez nem biztos hogy elég lesz ahhoz, hogy a várható 400 dolláros árat sokan kifizessék érte.


Sony PSR-700

Az Egyesült Államokban tavaly bemutatott, ott piacvezetővé vált Kindle Ebook-olvasót Európában egyedül a britek élvezhetik hivatalosan. Az ottani szaksajtó viszont cinikusan reagálta le, hogy a szigetországban pár hete mutatták csak be a Kindle-t, miközben az amerikai lapok már az utód érkezéséről cikkeznek. Az egy évvel ezelőtt, kis érdeklődés mellett megjelent Kindle utódja már nem követi el azt a hibát, hogy magas induló árával elriasztja az vevőket, illetve barátságosabb külsőt is kapott állítólag, így el lehet hinni róla, hogy egy fogyasztói termék és nem egy technológiai kísérlet torzszülöttje.

Robbanás előtt a piac

Az első Kindle egyébként mostanra kezd népszerűvé válni az Államokban, egyre többet adnak el belőle, így logikus lépés lenne a megindult érdeklődést meglovagolva egy javított változatot még karácsony előtt piacra dobni. A Kindle esélyeit növeli a Citigroup egyik elemzője, Mark Mahaney nyár végi ajánlása, ami szerint érdemes Amazon részvényekbe fektetni, mert a Kindle eladásai pontosan az első Apple iPod mintáit követik, azaz megvan az esély, hogy ugyanakkorát robbanjon az Ebook-piac is, mint amit a zenelejátszók produkáltak pár éve.


Kindle 2 elsőre

A Kindle 2-ről elsőként a Boy Genius Report blog számolt be részletesebben. Az ottani leírás szerint az új modell kijelzője azonos méretű, mint az elődé, de maga a ház kisebb lett. Az oldalsó billentyűk új helyre kerültek a véletlen lapozások elkerülése végett, eltűnt az SD-kártyaolvasó, a készüléknek immár nem saját töltője van, hanem bármely USB-portról képes tölteni. Az olvasó hátlapja fémből készült, ezzel együtt az akkumulátor elérhetetlenné vált, így már nem cserélhető, csak szervizben.

Az Amazon egyelőre nem közölt hivatalosan sem dátumot, sem árakat, de a BGR bloggere szerint ha ez már a végleges termék és nem csupán egy prototípus, akkor az Amazon nem fog sokáig várni a terítéssel. Azt viszont senki nem tudja megbecsülni sem, hogy lesz-e európai bejelentés is vagy az öreg kontinens továbbra is csak papírkönyveket olvashat?

Az okostelefon mindenkinek vetélytárs

Az elektronikuskönyv-olvasók versenyébe az okostelefonok is beszállhatnak, a Forbes.com beszámolója szerint az iPhone-hoz elérhető Stanza alkalmazás komolyan megszorongathatja a legnépeszerűbb Ebook-olvasó címet viselő Kindle-t. A Stanza idén júliusban tűnt fel az Apple Store alkalmazásai között, s azóta 395 ezer letöltést regisztráltak, ami minden nap további 5 ezerrel nő a háromfős fejlesztőcsapat, a Lexcycle szerint. Összehasonlításképp: a Citigroup elemzői 380 ezer Kindle eladásra számítanak idén, míg a Forrester ennek a számnak csak a töredékét jósolja a Sony olvasóival kapcsolatban.


Könyvolvasás telefonkijelzőn

A Stanza legnagyobb előnye, hogy nem kerül újabb eszköz a táskába, ráadásul a szoftver ingyenes, sőt a letölthető könyvek is azok. Igaz, csak 50 évnél idősebb írások kerültek be az adatbázisba, míg a Kindle esetében 180 ezer kötet közül lehet válogatni, akár a legújabb bestsellerek is megvehetőek egyenként 10 dollárért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.