Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 2. 12:04

iSCSI-alapú tárolómegoldásokkal foglalkozó céget vett a HP

Kevesebb mint egy évvel azután, hogy a Dell kezébe került az EqualLogic, a Hewlett-Packard 360 millió dollár készpénzért megvásárolta az iSCSI-alapú SAN-megoldásokat fejlesztő LeftHand Networks vállalatot. Piaci elemzők szerint hasonló tranzakció várható az IBM-től is.

[HWSW] Kevesebb mint egy évvel azután, hogy a Dell kezébe került az EqualLogic, a Hewlett-Packard 360 millió dollár készpénzért megvásárolta az iSCSI-alapú SAN-megoldásokat fejlesztő LeftHand Networks vállalatot. Piaci elemzők szerint hasonló tranzakció várható az IBM-től is.

A LeftHand Networks azon maroknyi cég egyike, amelyek a kezdet kezdetén fogtak bele iSCSI-alapú SAN-fejlesztésekbe. Az 1999-ben alapított, magánkézben levő vállalat központja a coloradói Boulderben található -- ugyanott, ahol egyébként a HP legtöbb, adattárolással kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenysége is zajlik. A LeftHandnek világszerte 3 ezer ügyfele és 500 viszonteladó partnere van, emellett 215 alkalmazottat foglalkoztat, akik a felvásárlás lezárásával javarészt átkerülnek a HP kötelékébe.

A SAN/iQ segítségével az iSCSI-alapú tárolók egyetlen virtuális erőforrássá vonhatók össze, amelyet aztán fel lehet osztani az alkalmazások igényei szerint. Az archiktektúra jellegzetessége, hogy minél több eszközt tartalmaz, annál nagyobb a teljesítménye és a megbízhatósága is, ahogy a SAN/iQ az eszközökben rendelkezésekre álló erőforrások kezelését maga veszi át. Ahogy új tárolók kerülnek a SAN/iQ látóterébe, a meglevő adatokat szétteríti rajtuk, növelve a teljesítményt. A nagyobb biztonság érdekében az adatokat akár többször is tárolhatjuk.

A SAN/iQ meglevő tárolókra és x86-os szerverekre is telepíthető, így megoldást jelent olyan vállalatok számára is, akik meglevő adattárolási környezetükben szeretnének új funkciókat (pl. storage virtualizáció) bevezetni. A LeftHand Networks termékei a HP StorageWorks portfóliójába épülnek be. A megcélzott piac elsősorban a kis- és közepes vállalatok, akik a HP saját StorageWorks Modular Storage Array termékeit már kinőtték, de a csúcskategóriát jelentő Enterprise Virtual Array sorozat túl nagy, feleslegesen bonyolult és drága az igényeikhez.

Az iSCSI-alapú tárolók olcsóságuk miatt egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból, a felsőbb rétegek felé szorítva a Fibre Channel-alapú megoldásokat. A hagyományos storage-gyártók, mint az EMC, az IBM vagy a HP inkább FC-alapú megoldásaik iSCSI-kompatibilis változataival próbálnak teret nyerni, a LeftHand és a hozzá hasonló cégek (pl. 3PAR, Compellent, Xiotech, FalconStor) ezzel szemben "natív" iSCSI-termékeket kínálnak. Elemzők egybehangzó véleménye szerint ezen cégek egy része igen hamar felvásárlási célponttá válhat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.