Szerző: Koi Tamás

2008. október 1. 18:08

Villámteszt: tényleg gyors lett az új Norton termékcsalád

Legyetek bátran szkeptikusak, kezdetben én is az voltam. Próbáljátok ki nyugodtan a termékeinket -- buzdította az újságírókat a Symantec hazai képviseletének marketing és PR menedzsere, Bartha Hedvig a cég két új, állítólag sokkal gyorsabbá vált biztonsági szoftverének, a Norton Antivirus 2009 és a Norton Internet Security 2009 hazai bemutatóján. Szót fogadtunk, gyorsan kipróbáltuk a cég önálló vírusirtóját, sőt össze is hasonlítottuk az előző generációs verzióval.

[HWSW] "Legyetek bátran szkeptikusak, kezdetben én is az voltam. Próbáljátok ki nyugodtan a termékeinket" -- buzdította az újságírókat a Symantec hazai képviseletének marketing és PR menedzsere, Bartha Hedvig a cég két új, állítólag sokkal gyorsabbá vált biztonsági szoftverének, a Norton Antivirus 2009 és a Norton Internet Security 2009 hazai bemutatóján. Szót fogadtunk, gyorsan kipróbáltuk a cég önálló vírusirtóját, sőt össze is hasonlítottuk az előző generációs verzióval.

Lassú és zabálja az erőforrásokat

Megint okosabb, de legfőképpen gyorsabb lett a Norton Antivirus és a Norton Internet Security, de ezúttal tényleg -- lényegében ennyiben lehetne összefoglalni a Symantec hazai képviselete által tartott mai sajtóbemutató mondanivalóját. A céget Con Mallon, a Symantec régiónkért felelős termékmarketing-divíziójának vezetője képviselte, aki mindjárt az előadása elején hallgatólagosan elismerte, hogy a Norton Antivirus 2008 és Norton Internet Security 2008 verziók a céghez érkezett felhasználói visszajelzések szerint lassan és nehézkesen futottak egy átlagos kiépítettségű számítógépen.

A fejlesztők ezért az új kiadásban alapvetően a futási sebességen igyekeztek optimalizálni, ezen túlmenően háromszáz kisebb-nagyobb változtatást építettek a programcsomagokba, melyek közül a Norton Antivirus továbbra is elsősorban standard kliensoldali vírusvédelmi feladatokat lát el, míg a Norton Internet Security az eddigiekhez hasonlóan komplex internetbiztonsági megoldás egyebek mellett adathalászat elleni védelemmel és személyi tűzfallal.


Az új főmenü

A Symantec által nagyjából egy évvel ezelőtt kiadott Norton Antivirus 2008 dobozán matrica hirdeti újdonságként a gyorsabb működést, az új, most megjelent termékek mottója pedig az "intelligens védelem, sebességre fejlesztve" lett -- a marketing tehát alapvetően nem változott: az új Norton termékek mindig jobbak és gyorsabbak az előző változatoknál. Csakhogy a gyakorlat nem minden esetben igazolta ezt a tézist -- egészen mostanáig.

Rögtönzött villámtesztünkben -- ha már ekkora hangsúlyt helyeznek a Symantecnél a programfutási sebességre -- elsősorban arról próbáltunk meggyőződni, hogy a cég marketinggépezete által felsorolt teljesítményszámok mennyire fedik a valóságot, ezért a Norton Antivirus 2008 és 2009 víruskeresőket egymás után telepítettük egy 2 GHz-es Core 2 Duo processzorral és 2 gigabájt rendszermemóriával ellátott noteszgépre, melyen Windows Vista Business operációs rendszer futott. Előkerült a stopper, kezdődhettek a mérések.

Tényleg gyorsabb lett

A Symantec rendkívül büszke rá, hogy az új Norton Internet Security jellemzően rendkívül rövid idő alatt -- átlagosan mindössze 52 másodperc -- telepíthető. Aki telepített korábban Symantec terméket, talán ezzel az értékkel kapcsolatban lehet a leginkább szkeptikus: a mi tesztgépünk nagyjából hét perc és tíz másodperc alatt végzett a tavalyi változat installálásával (igaz nem az Internet Security, hanem az Antivirus terméket telepítettük), ezzel szemben a Norton Antivirus 2009 az aktiválókód beírását követően körülbelül másfél perccel már használható volt.

A víruskereső szoftverek általában a háttérben végzik tevékenységüket, és csak bizonyos esetekben kérnek beavatkozást a felhasználó részéről, ettől függetlenül szinte mindegyik cég terméke -- így a Norton Antivirus is -- kínál kézi szkennelési lehetőséget. Ez rendszerint a gyakran használt, vagy az úgynevezett "fokozottan veszélyeztetett" állományokat és regisztrációs kulcsokat ellenőrzi csak le, ezért a művelet a telepítési környezettől és a gép kiépítésétől függően többnyire gyorsan lefut. A Symantec átlagosan 33 másodpercre taksálja a folyamat hosszát az új Norton Internet Securityvel, mi ehhez képest 23 másodpercet mértünk a Norton Antivirus 2009-cel, ami ugyanazon a gépen csaknem egy perccel rövidebb ideig végezte a gyorspásztázást, mint a 2008-as verzió.


Saját eszközzel is nyomonkövethető a rendszerterhelés

A fejlesztők igyekeztek a szoftverek rendszerterhelését is visszafogni, ami leginkább a memória- és processzorhasználat drasztikus csökkenésében érhető nyomon: a Norton 2009-es termékeket egy olyan teljesítményfigyelő eszközzel is ellátták, mellyel a felhasználó folyamatosan nyomon tudja követni a processzor- és memóriaterhelést. A HWSW tesztkörnyezetében a Norton Antivirus 2009 a feladatütemező tanúsága szerint pontosan annyi memóriát -- 7 megabájtot -- "evett", amennyit a Symantec kommunikált a termék bemutatásakor -- persze tegyük hozzá, hogy ez a szám csalóka, a program komponensei ennél valójában jóval több memóriát foglalhatnak.


Norton Insight, a "közösségi" felderítési rendszer

Újdonság az új verziókban a felderítési gyorsaságot jelentősen növelő Norton Insight technológia, mely képes azonosítani azokat az állományokat, melyeket a Norton saját laboratóriumi vizsgálata, illetve a világszerte több millió kliensre telepített antivírusszoftverek egyszer már biztonságosnak minősítettek, így ezek szkennelését nem végzi el a rendszer, ezzel is időt spórolva. A 2009-es Norton termékek további újítása a néma üzemmód, mely felfüggeszti a figyelmeztetéseket és a frissítéseket, hogy ne szakítsa meg, ne lassítsa le a játékokat, a filmnézést vagy hasonló tevékenységeket.

Az új generációs Norton AntiVirus és Norton Internet Security a felszínen is átalakult: az új verziók főablaka és beállítási panelje valamivel összefogottabban informálja a felhasználókat a rendszer működéséről és a paraméterezési lehetőségekről. Megújult a LiveUpdate definíciófrissítési motorja is, mely rendkívül sűrű időközönként -- átlagosan pár percenként -- frissíti a vírusadatbázist, így naponta akár több száz kódváltoztatást is fogadhat a rendszer a Symantec laboratóriumától.

Gyorsabban megy a kukába is

Ha a felhasználó a próbaidőszak alatt az új funkciók és a gyorsabb működés ellenére sem elégedett az új Norton termékekkel, netán valamiért újra kell telepítenie az alkalmazásokat, számolhat azzal, hogy az új verziókat nemcsak gyorsabban lehet telepíteni, de gyorsabb az eltávolításuk is: míg a Norton Antivirus 2008 bő négy perc tizenöt másodperc alatt törölte magát, addig a 2009-es változatnak mindehhez elég volt egy perc (mindkét esetben újra kellett indítani a számítógépet a folyamat után).

A Norton Antivirus 2009 és Norton Internet Security 2009 biztonsági szoftverek ezen a héten kerülnek forgalomba a viszonteladóknál. Utóbbi három gépen használható változata bruttó 13 320 forintba, előbbi egygépes licence 9960 forintba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról