Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Már iGO 8 platform alatt is elérhető itthon a dugófigyelő szolgáltatás

Koi Tamás, 2008. október 01. 14:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Október második felétől a Nav N Go iGO 8 navigációs platformot használó felhasználók is igénybe vehetik az ország immár teljes területére kiterjedő dugófigyelő szolgáltatást, a TMC-t, azaz a Traffic Message Channelt, miután a Nav N Go Kft. megkötötte az erről szóló megállapodást a szolgáltatást nyújtó TrafficNav Kft-vel.

[HWSW] Október második felétől a Nav N Go iGO 8 navigációs platformot használó felhasználók is igénybe vehetik az ország immár teljes területére kiterjedő "dugófigyelő" szolgáltatást, a TMC-t, azaz a Traffic Message Channelt, miután a Nav N Go Kft. megkötötte az erről szóló megállapodást a szolgáltatást nyújtó TrafficNav Kft-vel.

A hónap közepétől a legtöbb Nav N Go iGO 8 szoftver PDA-verziója és a naviextras.com portál által támogatott navigációs készülékek (PNA-k) számára is elérhető lesz a magyar Traffic Message Channel (TMC), azaz a forgalmi üzenőcsatorna. A szolgáltatás használatához szükséges frissítések a kereskedelmi indulást követően a Nav N Go térképfrissítő portálján, a naviextras.com-on keresztül lesznek kaphatók, a Top-Map Kft. Magyarország térképével forgalomba hozott, Nav N Go iGO 8 platformot használó, naviextras.com-on támogatott készülékek tulajdonosai azonban ingyen letölthetik TMC-használatot is támogató térképfrissítést.

Magyarországon a TMC-szolgáltatást nyár óta egy többségi brit tulajdonú társaság, a TrafficNav Kft. nyújtja, az MR2 Petőfi rádió hullámhosszán keresztül. A TMC (vagy másik gyakori nevén RDS-TMC) kiforrott és nemzetközi szabványokban rögzített technológia, amely ma Európában és az Egyesült Államokban is a közlekedési információk sugárzásának legelterjedtebb szabványa.

Ma gyakorlatilag minden nyugat-európai országban működik ilyen szolgáltatás, a kelet-európai országok közül pedig Magyarországon másodikként vezetik be a rendszert (az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok közül elsőként Csehországban indult a szolgáltatás 2006-ban).

Az FM rádiósávban küldött TMC-jelek az útlezárásokról, dugókról tájékoztathatják a GPS-készülékkel rendelkező autósokat. A gépjárművezető ez alapján választhat magának alternatív útvonalat, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel célba jutását. A jelenleg forgalomban levő navigációs készülékek túlnyomó többsége önmagában vagy TMC antennával kiegészítve alkalmas a TMC közlekedési hírek vételére, amelyeket vizuális (a térképen megjelenő ikonokkal) és szöveges formában is megjelenít.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.