Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 25. 12:17

Bedobta a törölközőt a Transmeta, és vevőt keres

Hivatalos közleményben jelentette be a Transmeta, hogy vevőt keres. Az alacsony fogyasztású x86-os chipek gyártásából, később energiatakarékos technológiáinak licenceléséből élő cég, amely egy ideig még Linus Torvaldsot is az alkalmazottai sorában tudhatta, ezzel befejezi pályafutását. A vállalat közleménye szerint több hónapos útkeresés után a vezetők úgy döntöttek, a részvényesek érdekeit az szolgálná a legjobban, ha eladnák a céget.

[HWSW] Hivatalos közleményben jelentette be a Transmeta, hogy vevőt keres. Az alacsony fogyasztású x86-os chipek gyártásából, később energiatakarékos technológiáinak licenceléséből élő cég, amely egy ideig még Linus Torvaldsot is az alkalmazottai sorában tudhatta, ezzel befejezi pályafutását. A vállalat közleménye szerint több hónapos útkeresés után a vezetők úgy döntöttek, a részvényesek érdekeit az szolgálná a legjobban, ha eladnák a céget.

A cég emellett bejelentette, hogy egy újabb licencmegállapodást kötött az Intellel, amelynek értelmében a világ legnagyobb chipgyártója egy összegben több mint 90 millió dollárt fizet a Transmetának bizonyos technológiák felhasználásáért. Tavaly októberben egy másik megállapodás keretén belül az Intel 150 millió dollárt fizetett a Transmetának.

Csak egyszer lehet hibázni

A Transmetát 1995-ben alapították kimondottan alacsony fogyasztású mobil chipek tervezésére. Az első öt évében titokban működő cég az ezredfordulón még azzal lépett a nyilvánosság elé, majd vonult tőzsdére, hogy megveti lábát a notebookok és más mobileszközök piacán. A koncepció alapját az képezte, hogy az x86-os kompatibilitást alacsony szintű szoftverréteggel biztosítják, míg a processzor felépítését rendkívül egyszerűen tartják, amivel megfelelően nagy teljesítmény érhető el 1-2 wattból is.

A vállalat végül villámgyorsan elbukott már első piacra került fejlesztésével, minden iparági támogatás ellenére. A Crusoe nevű chip a TSMC szerződéses gyártó műszaki nehézségei miatt későn érkezett, és teljesítménybeli problémákkal küszködött, a piac pedig ezt látva a dotkom lufi kipukkadását követően, már 2001 első felében lemondott a Transmetáról, mint az Intel életképes kihívójáról. Eközben az Intel piacra dobta a Centrino platformot, amivel egyszerűen minden riválist lesöpört a mobil processzorok piacán, beleértve a Transmetát is.

A Transmeta második próbálkozása, az Efficeon ugyan minden tekintetben versenyképes volt még az Intel Banias-szal is, de üzleti oldalról nem tudta már jóvá tenni azt, amely a Crusoe-val elúszott. A Transmeta partnerei kihátráltak mögüle, a vállalat pedig nem tudta tovább finanszírozni veszteségeit, így végül kivonult a processzorpiacról, és a kutatás-fejlesztések során felhalmozott know-how és technológiák értékesítése felé fordult. A Transmeta technológiáit olyan cégek licencelték, mint a Fujitsu, a Sony, a Toshiba, az NVIDIA és az Intel.

A nagyok maradhatnak

A Transmeta jövője finoman szólva is bizonytalan. Hogy a vevők eddig sem tolongtak, az valószínű, hiszen a vezetésnek nem kellett volna "apróhirdetést" közzétennie arról, hogy a cég eladó. Miután a cég kivonult a processzorpiacról, fejlesztőmérnökeinek java részét elbocsátotta, így lényegében a szellemi tulajdon az egyetlen, amely pénzzé tehető -- de ezt az érdekeltek amúgy is licencelhetik saját termékeikhez.

A Transmeta példája jól mutatja, hogy az x86-os piacon mennyire nincs már hely új szereplők számára. Idén tavasszal a nagy reményekkel induló, szintén x86-os processzort fejlesztő Montalvo Systems tűnt el a süllyesztőben anélkül, hogy valaha is egyetlen terméket piacra dobott volna. A Montalvót egyébként a Transmetától elbocsátott mérnökök alapították 2006-ban, a céget pedig a Sun Microsystems vásárolta fel egy meg nem nevezett összegért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról