Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 8. 18:06

Villámgyors SSD-ket dobott piacra az Intel

Új SSD-ket jelentett be az Intel hordozható és asztali számítógépek számára. A meghajtók az MLC, vagyis multi-level cell architektúrájú NAND flash-chipeknek köszönhetően nemcsak lényegesen jobb ár-kapacitás mutatóval rendelkeznek, de szemben néhány korábbi változat gyatra teljesítményével, villámgyorsnak ígérkeznek. A mainstream SSD-k mellé hamarosan érkeznek a csúcsteljesítményű szerverváltozatok is.

[HWSW] Új SSD-ket jelentett be az Intel hordozható és asztali számítógépek számára. A meghajtók az MLC, vagyis multi-level cell architektúrájú NAND flash-chipeknek köszönhetően nemcsak lényegesen jobb ár-kapacitás mutatóval rendelkeznek, de szemben néhány korábbi változat gyatra teljesítményével, villámgyorsnak ígérkeznek. A mainstream SSD-k mellé hamarosan érkeznek a csúcsteljesítményű szerverváltozatok is.

Az Intel 1,8 és 2,5 hüvelykes formátumban dobta piacra SSD-it a notebookokba és asztali gépekbe, egyelőre 80 gigabájtos, majd a negyedik negyedévtől 160 gigabájtos kapacitással. Előnyeit a merevlemezekkel szemben, mint a sokkal jobb mechanikai tűrés és magasabb megbízhatóság, alacsonyabb fogyasztás mellett magasabb teljesítmény, leginkább a mobil felhasználásban képes megmutatni, semmint a nagyteljesítményű asztali HDD-kkel szemben, ahol a fogyasztás is fizikai behatás kevéssé releváns szempontok.

Az X18-M és X25-M az Intel saját tervezésű SATA-meghajtói, és a vállalat állítása szerint számos egyedi fejlesztéssel bírnak nem csak a flash chipek, de a vezérlés szintjén is, melyek lehetővé teszik a nagy teljesítményt és megbízható működést. A 80 gigabájtos változatok 250 megabájtos másodpercenkénti olvasási, 70 megabájtos írási csúcssebességre képesek, és hozzáférési idejük 85 mikroszekundum. Ezer darabos megrendelésig a nettó listaára 595 dollár, vagyis 100 ezer forint.

Az M, vagyis Mainstream SATA SSD-k mellé három hónapon belül, vagyis még idén érkeznek az E jelölésű, azaz Extreme modellek, melyek a teljesítmény fokozása érdekében SLC felépítéssel bírnak, vagyis cellánként 1 bitet tárolnak. Ezeknél az Intel a másodpercenkénti I/O műveletek maximalizálására összpontosított, hogy a szerverekre jellemző magas műveleti párhuzamosságot a lehető legkevesebb meghajtója legyen képes kiszolgálni, ezzel csökkentve a lekérések közvetlen fogadó Tier 0 tárak beszerzési és üzemeltetési költségeit. Az Intel szerint SSD-kkel az adott területre eső teljesítménysűrűség a merevlemezek ötvenszeresét is el lehet érni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról