Szerző: Bányai György

2008. szeptember 1. 11:47

Rendelhető a Lenovo IdeaPad U8 internetterminál, egyelőre csak Kínában

Többször tettünk említést oldalunk hasábjain a Lenovo közelgő internet-termináljáról, az IdeaPad U8-ról, melyet a gyártó formálisan az olimpiai játékok alatt mutatott be. A 4,8 hüvelykes kijelzővel szerelt parányi számítógép már rendelhető, igaz ma még csak Kínában.

[HWSW] Többször tettünk említést oldalunk hasábjain a Lenovo közelgő internet-termináljáról, az IdeaPad U8-ról, melyet a gyártó formálisan az olimpiai játékok alatt mutatott be. A 4,8 hüvelykes kijelzővel szerelt parányi számítógép már rendelhető, igaz ma még csak Kínában.

A Lenovo MID-je alig nagyobb mint a Sony PSP hordozható játékkonzolja: a készülék méreteit alapvetően a 4,8 hüvelykes, 800x480 képpontos érintőkijelző határozza meg. E kijelző jobb oldalán mobiltelefonokhoz hasonló gombok találhatók, melyek SMS-szerű szövegbevitelt tesznek lehetővé, ezt egy trackpoint egérpótlék is kiegészíti. Az U8 lelke egy 800 megahertzes Intel Z500 Atom processzor, melyben 512 kilobájt másodszintű gyorsítótár van.

A 300 grammos U8-ban egy gigabájt memória felel azért, hogy egyidőben több alkalmazás is zökkenőmentesen futhasson, melyek a hat gigabájtos SSD meghajtóról töltődhetnek be. A gép a külvilággal USB 2.0 porton keresztül, Wi-Fi (802.11 b/g) rádióval, illetve 3G modulon keresztül kommunikálhat, utóbbi SIM-kártyát fogadó foglalata az akkumulátor alatt található. Az U8 a felsoroltakon túl rendelkezik Bluetooth adóvevővel, SD/SDHC kártyákat fogadó réssel, VGA-kimenettel, fülhallgatókimenettel, két kamerával és GPS-vevőegységgel is.

A készüléken Windows helyett Linux operációs rendszer fut, annak is valamely mobil változata, mint amilyen az Ubuntu Mobile, (melynek munkaasztala speciálisan a kicsi megjelenítőkre szabott, a szokásosnál nagyobb ikonokkal és gombokkal, amelyeket értelmezni, illetve kezelni kényelmesebb a kis képátlón). Az U8-at lítiumion akkumulátora öt órán keresztül láthatja el energiával. A Lenovo IdeaPad U8 ötezer jüanért, azaz nagyjából 730 dollárért jelent meg egy kínai webáruház kínálatában.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.