Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 2. 13:36

Merevlemezeket tönkreverő teljesítménysűrűség az IBM SSD-alapú tárolójától

Hatalmas tranzakcionális teljesítményre képes SSD-tárolót prezentált az IBM, mellyel hatalmas diszktömbök válthatóak ki, a flash technológia rohamos fejlődésével jelentős megtakarításokat vagy minden korábbinál gyorsabb lemezműveleteket téve lehetővé.

[HWSW] Hatalmas tranzakcionális teljesítményre képes SSD-tárolót prezentált az IBM, mellyel hatalmas diszktömbök válthatóak ki, a flash technológia rohamos fejlődésével jelentős megtakarításokat vagy minden korábbinál gyorsabb lemezműveleteket téve lehetővé.

Ahol a teljesítmény számít

A flash-memória egységnyi kapacitása egyelőre több mint egy nagyságrenddel drágább a merevlemezekénél, ennek ellenére jellemzői révén számos számítástechnikai szegmensben létjogosultsággal bír már ma is, kinőve a beágyazott rendszerek és fogyasztói elektronikából. A mikroelektronikai miniatürizáció és a chipek fejlesztései révén a NAND flash-memória lényegesen nagyobb teljesítménysűrűséget képes felmutatni a mechanikai felépítésből fakadóan fizikai korlátokkal küzdő merevlemezeknél, ami mára nemcsak az alacsonyabb késleltetés és műveleti sebességre, de a legújabb nagyteljesítményű változatoknál az olvasási és írási sebességre is igaz.

Nagyterhelésű tranzakcionális területeken a kiszolgálók teljesítményében nagyrészt a lemezműveleti sebesség jelenti a korlátot, aminek orvoslására a megfelelő tőkével rendelkező szervezetek hatalmas diszktömböket állítanak csatasorba a szervereken átfutó lekérések adatokkal történő kiszolgálása érdekében. A nem ritkán merevlemezek százait vagy ezreit nem a kapacitás, hanem teljesítménybeli igények magyarázzák, a merevlemezek replikált adatokat tárolnak a párhuzamos műveleti teljesítmény fokozása érdekében. Ezeknek a teljesítményorientált, úgynevezett Tier 0 tárolórendszereknek nem csak a beszerzése, de az üzemeltetése is drámai összegeket emészthet fel: nagy tömegterhelést elbíró padlózatot és erős hűtést követel meg a magas energiafogyasztás és a gyakori szervizelés miatt.

Az SSD-k és a rájuk alapuló tárolók erre kínálnak megoldást, ahogyan áruk rohamosan csökken, miközben teljesítményük a chipeket és meghajtókat tervező mérnökök erőfeszítéseinek köszönhetően meredeken emelkedik -- fizikailag sokkal kisebb infrastruktúrával szolgáltatni ugyanazt a teljesítményszintet. A feltörekvő technológiákkal foglalkozó Quicksilver projektjének keretén belül az IBM egy olyan SSD-re építő tárolót fejlesztett ki, mely áttörte a másodpercenkénti 1 millió I/O műveleti sebességet, miközben válaszideje 1 milliszekundum alatt maradt.

Ezzel a produkcióval a legjobb nyilvános eredménnyel bíró lemeztömb teljesítményének három és félszeresét adja le hússzor gyorsabb válaszidő mellett, miközben ötöd akkora helyet foglal el, és alig több mint felét teszi ki a fogyasztása és az igényelt hűtési teljesítmény. A 3,2 millió dolláros IBM System Storage SAN Volume Controller 4.2 által vezérelt diszktömb 1536 merevlemezből állt, és 9 rackszekrényben fért el -- rengeteg helyet foglal. Az IBM bár egyúttal az abszolút sebességbeli fölényhez is ragaszkodott, a diszktömb által leadott teljesítményszintet a demonstráltnál jóval kisebb SSD-s tároló képes volna elérni, így a hely- és fogyasztásbeli megtakarítás még látványosabb volna: nagyjából egy rackben elférne az összes eszköz, a fogyasztás pedig ötödét tenné ki a diszkrendszerének. Kisebb igények esetében reális forgatókönyv, hogy a Tier 0 tárolóréteg nem igényel SAN-t, hanem a szerverben néhány RAID 0-ba kötött SSD ellátja a feladatot.

Megmozdul az ipar

A vállalat a flash tárolókban rejlő potenciált kívánta demonstrálni, valamint szoftveres és hardveres rendszerfejlesztéseit megismertetni a világgal. Az IBM szerint a flash kiaknázásához nem elegendő egyszerűen kicserélni a merevlemezeket új meghajtókra, teljeskörű optimalizációra van szükség. Az IBM SSD-opciót egyes BladeCenter kiszolgálóihoz már tavaly nyár óta kínál, de a flash már megjelent a rivális beszállítóknál is. A Sun szervereiben a második félév során jelennek meg a 2,5 hüvelykes merevlemezek helyére beépíthető SSD-k, jövőre pedig a 3,5 hüvelykes változatok. Az EMC Symmetrix DMX-4 tárolótömbjében kínál vállalatok számára SSD-alapú tárolót. Az IDC szerint 2011-re az SSD-szállítók forgalmának felét a nagyvállalati célú felhasználásra szánt meghajtók teszik majd ki.

Mindezzel együtt az adattárolás területét továbbra is a merevlemezek fogják dominálni, hangzik az ipar konszenzusa. A Toshiba tárolóeszközeiért felelős vezetője, Tanaka Yoichiro véleménye szerint a merevlemezek továbbra is az adatok mintegy 80 százalékát fogják tárolni, mondta el év elején egy Japánban tartott előadás alkalmával. A Toshiba a flash-technológia kifejlesztőjeként egyaránt érdekelt a merevlemezek és a flash-memóriában is. Az iSuppli Storage Market Tracker 2008 első negyedéves kiadása alapján tavaly 516 millió merevlemezt szállítottak le világszerte, és az SSD-k erőteljes felfutása ellenére öt év alatt 845 millióra ugrik a volumenük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról