Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 28. 12:44

Nyolcmagos Fujitsu processzorral hidalhatja át a Rock késését a Sun Microsystems

A héten zajló Hot Chips konferencián fellebbent a fátyol a Fujitsu fejlesztés alatt álló nyolcmagos szerverprocesszoráról, amelynek kódneve Venus. A kaliforniai San Joséban zajló rendezvényen Takumi Maruyama, a Fujitsu mérnöke főképp a júliusban debütált négymagos SPARC64 VII-ről beszélt, de prezentációjának végén szót ejtett a nyolcmagos verzió érkezéséről is.

[HWSW] A héten zajló Hot Chips konferencián fellebbent a fátyol a Fujitsu fejlesztés alatt álló nyolcmagos szerverprocesszoráról, amelynek kódneve Venus. A kaliforniai San Joséban zajló rendezvényen Takumi Maruyama, a Fujitsu mérnöke főképp a júliusban debütált négymagos SPARC64 VII-ről beszélt, de prezentációjának végén szót ejtett a nyolcmagos verzió érkezéséről is.

A friss, ropogós SPARC64 VII processzort már 65 nanométeres csíkszélességgel gyártja a Fujitsu, a lapka magonként két utasításszál párhuzamos kezelésére képes, így összesen 8 threadet futtat. Utódjáról, a Venusról egyelőre csak annyit tudni, hogy 45 nanométeres technológiával fogják gyártani, nyolc magot és integrált memóriavezérlőt tartalmaz, az architektúra részleteibe nem ment bele Maruyama. Annyit azért elárult, hogy a -- vélhetően SPARC64 VIII néven érkező -- Venusszal 128 gigaflopos teljesítményt céloznak meg, vagyis a processzor elméleti maximális sebessége másodpercenként 128 milliárd lebegőpontos utasítás lesz egy másodperc alatt.

A 2,52 GHz-es SPARC64 VII elméleti maximáis teljesítménye 40 gigaflops, vagyis a nyolcmagos Venus magjai alighanem komoly architekturális fejlesztésen esnek át annak érdekében, hogy a Fujitsu tudja hozni a megcélzott teljesítményt, a magok számának növelése ehhez nem lesz elég. Maruyama szerint a jövő évi Hot Chipsen további részleteket is megosztanak majd a nagyközönséggel a Venus titkairól. Hogy a lapka mikor várható, egyelőre nem tudni; a SPARC 64 VI és VII megjelenése között nagyjából egy év telt el.

[+] A Fujitsu négymagos processzorára épülnek a Sun új szerverei

A Venusnak leginkább a Sun Microsystems örülhet, amely egyesítette UNIX-szervereinek termékvonalát a Fujitsuval, és a felsőbb kategóriás konfigurációit ma már nem saját tervezésű UltraSPARC, hanem a Fujitsu-féle SPARC64 processzorokra alapozza. A cégnél emellett fejlesztés alatt van egy tizenhatmagos szörny, a Rock, azonban a legújabb hírek szerint az erre épülő szerverek megjelenése 2009 második felére csúszik, vagyis az eredeti tervekhez képest egy éves késést szenved. Tavaly a Rock-alapú szervereket még 2008 végére várta a Sun, idén tavasszal ezt 2009 elejére módosították, most azonban már 2009 második feléről beszél a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról