Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 25. 14:46

Új Xeon-szerverekkel bővíti kínálatát a Sun Microsystems

Két új Xeon-szervert mutatott be a Sun Microsystems múlt héten, két különböző célterületre. A kisebb változatot kifejezetten számításintenzív kódokat futtató fürtök építőelemének, míg a másikat inkább webes vagy üzleti feladatok futtatására szánja a vállalat.

[HWSW] Két új Xeon-szervert mutatott be a Sun Microsystems múlt héten, két különböző célterületre. A kisebb változatot kifejezetten számításintenzív kódokat futtató fürtök építőelemének, míg a másikat inkább webes vagy üzleti feladatok futtatására szánja a vállalat.

Az AMD egykoron legfőbb stratégiai szövetségesének számító Sun Microsystems tovább bővítette Xeon processzorokra épülő kínálatát, tükrözve a piaci igényeket és az x86-os portfólió bővítése irányában tett törekvéseket. A rackelhető Sun Fire X2250 a nagy számítási teljesítmény leadó, magas sűrűségű fürtöket igyekszik kiszolgálni. A mindössze 1U vékony gépbe akár kettő darab 3,2 gigahertzes Harpertown is kerülhet (Xeon X5482, 120 watt TDP, 2x2 mag, 2x6 megabájt L2 cache) melyeket a Stoakley kódnéven ismert Intel szerverplatform szolgál ki két akár 1600 megahertzes adatbusszal. A gép 8 FB-DIMM foglalattal rendelkezik, így akár 32 gigabájt 800 megahertzes modult is fogadhat.

A modell hot-swap SATA meghajtókat fogad, az IPMI 2.0 szervízprocesszor segítségével pedig a távoli KVM mellett webes felületet kínál, a hálózati csatlakozást pedig két gigabites Ethernet vezérlő biztosítja. A kifejezetten HPC-fürtökbe szánt gépet nem túl meglepő módon kevés bővítési opcióval látták el, így például egyetlen fele hosszúságú és magasságú PCIe (Express) foglalattal látták el. A támogatott operációs rendszerek közt a Solaris 10 és Windows 2003 mellett természetesen a HPC-területen leginkább alkalmazott kereskedelmi Linux-disztribúciókat is megtaláljuk, a Red Hat Enterprise Linux 4/5 és a Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1 változatait.

A másik újonnan bejelentett Xeon-szerver az előzővel szemben éppen a skálázhatóságot igyekszik hangsúlyozni. A szintén két processzorfoglalatos Sun Fire X4250 16 FB-DIMM foglalattal bír, így 64 gigabájtot támogat vele a Sun hivatalosan. A hálózati összeköttetőséről 4 darab gigabites Ethernet vezérlő gondoskodik, és további bővítési lehetőségre 6 PCIe sín kínálkozik. Az X4250 különféle RAID-konfigurációkban akár 16 SAS meghajtót képes fogadni -- a Sun szerint ez rekordsűrűség 2U méretben. A támogatott operációs rendszerek közt extraként felbukkan a virtualizált környezeteket futtató VMware ESX Server is.

Megkeresésünkre Polner Tamás, a Sun Microsystems hazai leányának marketing igazgatója elárulta, hogy a Sun Fire X2250 és X4250 konfigurációk már közel egy hónapja rendelhetőek, és azokat szállítja is a vállalat. Az X2250 legolcsóbb kiszerelése, melyben egy 2 gigahertzes négymagos Xeon és 4 gigabájt memória található merevlemez nélkül, 276 ezer forintról indul, míg az X4250 kezdőára 578 ezer forint. Kétmillió forintokért nyolc 3 gigahertzes processzormagot és 32 gigabájt memóriát is kaphatunk már, ezt azonban a a merevlemezek és szoftverlicencek tetemes összegekkel duzzaszthatják még.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról