Szerző: Bányai György

2008. augusztus 21. 11:10

Casio három új kompaktfényképezővel készül a télre

A Casio három új kompaktgéppel jelentkezett, ezek közül az EX-Z300 tíz megapixeles, az EX-Z250 és az EX-Z85 pedig kilenc megapixeles képérzélkelővel várja a fotóznivalót.

[HWSW] A Casio három új kompaktgéppel jelentkezett, ezek közül az EX-Z300 tíz megapixeles, az EX-Z250 és az EX-Z85 pedig kilenc megapixeles képérzélkelővel várja a fotóznivalót.

A Casio három új kompakt fényképezőgépében mutatkozik be a gyártó új képfeldolgozó processzora, melytől alacsony zajszintet, és a lehető legenyhébb moiré csíkozódást várhatjuk, utóbbit az arra érzékeny, csíkos felületeket tartalmazó képrészleteken. A három újdonság, az Exilim EX-Z300, az EX-Z250, valamint az EX-Z85 az Exilim Engine 3.0 képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően még gyorsabb is a gyártó korábbi modelljeinél.

A Casio nagy hangsúlyt fektet az emberi arcok hű visszaadására, portrék fotózásakor a gyengétől az erősig tizenkét lépésben állítható a szoftveres beavatkozás mértéke, mely az arcok színén alakít, valamint a direkt napsütés esetén fellépő éles árnyékokat is puhítja. Ezek a beavatkozások a hátoldali kijelzőn is nyomon követhetők. Természetesen a fényképezőgépek mindegyike rendelkezik arcfelismerő autofókusszal.

Az Exilim EX-Z300 és EX-Z250 egymástól a képérzékelő felbontásában különbözik, míg első tíz, addig második kilenc megapixeles képeket készíthet. Mindkét kompakt 28 milliméteres széleslátószögről indítja a négyszeres optikai közelítést, a hosszabb záridők esetén a szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelem veszi fel a küzdelmet az elmosódásmentes képekért.

Casio Exilim EX-Z250

A fényképezők érzékenysége ISO 100-tól egészen ISO 3200-as értékig állítható. A mozgókép-üzemmód maximuma eltér a két gépben, a magasabb modellszámú változat a 1280x720 képpontos iTunes és iPod kompatíbilis H264 klipeket 24 kép sebességgel rögzíti másodpercenként, a kisebb azonban 30 képkockás, 848x480 képpontos filmeket menthet az SD/SDHC kártyákra.

A harmadik, kilenc megapixeles EX-Z85 kompakt optikája nem kínál széleslátószöget, 38 milliméterről indítja a háromszoros közelítést, azonban a szenzormozgatásos rázkódásvédelem ebben a gépben is a rendelkezésre áll. Az EX-Z85 kijelzője kisebb a két fentebb ismertetett fényképezőénél, azok három hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzője helyett most csak egy 2,6 hüvelykes 115 ezer képpontos változattal találkozhatunk.

Az új Exilimek október végétől tűnhetnek fel boltok polcain. Az Exilim EX-Z300 kereken 300, az Exilim EX-Z250 pedig 250 dollárba fog kerülni. A legolcsóbb modell, az EX-Z85 180 dollárért vásárolható majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról