Szerző: zsozso

2000. július 11. 17:58

ASUS K7V + Ati All-In Wonder 128 Pro

    -----Eredeti üzenet-----
    Feladó: XMI [SMTP:xmi@freemail.hu]
    Küldve: 2000. július 7. 17:05
    Címzett: paf@hwsw.hu
    Tárgy: ASUS K7V + Ati All-In Wonder 128 Pro

    Szevasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. A problémám a következő:
    Van egy ASUS K7V alaplapom benne 600MHz-es Athlon CPU és 128MB Hitachi 7ns-es SDRAM. ATi All-In-Wonder 128 Pro (AIW)- val használom. Erről annyit kell tudni, hogy Rage 128 Pro AGP4x-es proci, ezekívül video be- és kimenet és TV tuner van rajta. Ami a viszont a legfontosabb REALTIME-ban tud MPEG2-be felvenni videót. Nekem pont ezzel van a problémám. A kártya 3D funkciói tökéletesen működnek, nem szemetel stb., a is videoképe tökéletes, nem szaggat, folytonos; szóval minden úgy működik ahogy kéne kivéve az MPEG2 felvételt. Az ugyanis kb minden 2. 3. képet eldobja. Megpróbáltam más lejátszóval is megnézni a felvett videókat és ott a kép teljesen élvezhetetlen volt, ugrált, zöld és lila hibás blokkokkal volt tele. MPEG1-es felvételen ez nem jelentkezik, továbbá csak a K7V alplapban csinálja, egy ABIT BX6 rv2 + Celeron 400-ban nem! A másik gépben teljesen jó, leszámítva, hogy a teljes képernyős felvételhez kicsit gyenge a proci. Mellesleg a K7V-ben a jelenség nem függ a felvétel felbontásától, a processzor órajelétől, a felvétel bitrate-jétől, az AGP órajelétől és a grafkártya hőmérsékletétől sem. Nem igazán értem, hogy mi lehet az oka, mert egyébként minden remekül megy, más helyen nem tapasztaltam semmiféle inkompatibilitást. Nem tudom volt-e már hasonló gondotok, vagy hallotatok-e ilyenről. Ha valakinek van AIW 128 Pro kártyája valamilyen Via KX133-as alaplappal feltétlanül válaszoljon nekem, szeretném tudni, hogy csak az ASUS K7V-vel rossz vagy minden KX133-asal.

    Előre is köszönöm!

    Tóth Dániel

Teljesen véletlenül abban a gépben, melyről válaszolok ugyanilyen kártya pöffeszkedik két napja. Nos, itt is művel időnként egy-két érdekes dolgot. Csak néhány dolgot kérdeznék a pontosítás kedvéért.

  • Lapot cseréltél-e a gépedben, vagy pedig átraktad a kártyát egy másikba? Nem egészen egyértelmű, mert egyszer "másik alaplap"-ról, máskor pedig "másik gép"-ről írsz.
  • Újra telepítetted-e a Win98-at (tényleg, op. rendszert nem is írtál), vagy rátelepítettél, illetve, hogyan takarítottad ki az előző kártya dolgait? Ja, és mi volt az elődje, ha volt egyáltalán?

    Na most realtime tömörítés: Az a probléma, hogy ez a kártya alapvetően szoftveresen oldja meg a realtime tömörítést. A legolcsóbb valódi hardveres realtime tömörítést tudó kártya a Matrox RT2000. Számomra igazán az a meglepő, hogy egyáltalán az általad említett Celeron konfig értékelhető MPEG2 tömörítést végez. Összehasonlításként, Mjpeg-et Mpeg2-re egy Celeron 300A-s proci 2 frame/sec sebességgel tömöríti DVMPEG-gel. Az All in Wonder ugyan tartalmaz valami okosságot (hardware MPEG encodingot nem!!), de a processzort ennek ellenére jelentősen leterheli.Ezért minden apróság, mely leterheli a gép processzorát (megszakítások, virus guard, fax software, egyéb memória rezidens kütyü)dropoutot okozhat a képben. Az MPEG2 fájlok felírása (és olvsasása) a nagyfokú tömörítés ellenére is elég gyors winchestert igényel. Ha a vinyó egy kábelen osztozik egy lassú CD olvasóval, vagy nincs defragmentálva, gondot okozhat. Bátortalanul hozom szóba, hogy ilyen célra találták fel az AV-s winchestereket, nem tudom, hogy ilyen van-e a gépben. Amennyiben csak a felvett kép akadozik, és felvétel közben nem látszik a problem, akkor a vinyó lassúsága lehet az elsőrendő hibaok.

    Van egy nagyon fontos tény: a Celeron 400-as cache 400MHz-n megy, az Athlon 600-é pedig csak 300-on. Ez pedig itt döntő lehet!!! Renderelésnél, Kép- és videofeldolgozásnál a cache sebessége talán fontosabb,mint maga a proci frekvencia.

  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról