:

Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 14. 12:39

Alacsonyabb frekvenciahasználati díjjal ösztönözné a kormányzat a mobilinternet hazai terjedését

A kormányzat, az illetékes hatóság és a piaci szereplők egyöntetű véleménye szerint komoly előrelépést hozhat az ország szélessávú mobilinternet-lefedettségét tekintve az a múlt pénteken aláírt miniszteri rendelet, mely jelentősen csökkenti a szolgáltatók által fizetendő frekvencia-lekötési és -használati díjakat.

[HWSW] A kormányzat, az illetékes hatóság és a piaci szereplők egyöntetű véleménye szerint komoly előrelépést hozhat az ország szélessávú mobilinternet-lefedettségét tekintve az a múlt pénteken aláírt miniszteri rendelet, mely jelentősen csökkenti a szolgáltatók által fizetendő frekvencia-lekötési és -használati díjakat.

Az UMTS-sáv használatában nyújtott kedvezmény nyomán az illetékes minisztérium és a rendelet előkészítésében közreműködő Nemzeti Hírközlési Hatóság szerint a szolgáltatók várhatóan az eddigi díjak mellett gazdaságosan le nem fedhető területeken is bővítik majd kapacitásaikat. Erre egyébként tavaly kötelezettséget is vállalt a Pannon GSM Távközlési Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt., amikor Kóka Jánossal, az akkori gazdasági és közlekedési miniszterrel közösen aláírták a 900 megahertzes koncesszió újabb 7,5 éves meghosszabbításáról szóló szerződést.

Vállalták, hogy vidéken is bővítenek

A két telekommunikációs nagyvállalat tavaly novemberben vállalást tett arra, hogy 2008-ban és 2009-ben évente 10-10 milliárd forintot fordít a mobil szélessáv lefedettségének fejlesztésére az uniós szempontból elmaradott régiókban is (a fővárost és a közvetlen agglomerációt tekintve gyakorlatilag az egész ország ide sorolható), így a kétéves etap lezárása után az ország területének 90 százalékát fedik majd le a gyors le- és feltöltést szavatoló 3G-s hálózattal.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyik jogutódját, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot vezető miniszter, Dr. Szabó Pál múlt pénteken aláírta azt a frekvencia-lekötést és -használatot szabályozó rendeletet, mely a szélessávú mobilinternetre használt frekvenciák esetén 34 százalékos díjcsökkentést eredményez a hálózatüzemeltetőknek. A rendelkezés eredményeként a szolgáltatók várhatóan nem csak a frekventáltabb, sűrűn lakott térségekben, hanem a mobil szélessáv tekintetében elmaradottabb régiókban is gyorsuló ütemben bővítik majd kapacitásaikat, ezzel közelebb kerülve a tavalyi vállalás megvalósításához.

Bázisállomásonként fizetnek

Az üzemeltetők által fizetendő díj mértéke a jelenlegi szabályozás értelmében elsősorban a szolgáltatók által telepített bázisállomások számától függ, amely alapjaiban meghatározza a szélessávú mobilinternet-eléréssel lefedett területek méretét. A kedvezőbb díj hatására létrejövő új fejlesztések és a lefedettség növelése a kormányzat álláspontja szerint azért is stratégiai fontosságú az ország számára, mivel a mobilinternet-elérés tekintetében elmaradott térségek többnyire a vezetékes internetelérés szempontjából sincsenek jó helyzetben.

A Magyarországon mobilhálózatot üzemeltető telekommunikációs cégek egyöntetűen üdvözölték a frekvenciahasználati díjak módosításáról szóló új rendelet megszületését, kiemelve, hogy a rendelkezés mindenképpen hozzájárul a mobil szélessávú fejlesztések további bővüléséhez. A Pannon ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a díjcsökkentés nem a teljes frekvencia-díjra, hanem csupán a harmadik generációs (a mobilinternetezést lehetővé tévő) UMTS állomások díjaira vonatkozik.

A csökkenés a Pannon szerint a teljes frekvencia-díjra vetítve így hozzávetőlegesen mindössze 5 százalékot jelent, amely a szolgáltatók által a koncessziós szerződésben vállalt, a frekvencia lekötésért és használatért fizetendő díj növekedésének harmadát sem éri el. "Úgy véljük, hogy az intézkedés jó irányba mutat, de további lépéseket tartanánk üdvözlendőnek ahhoz, hogy Magyarországon is minél szélesebb kör részesülhessen a mobilinternet nyújtotta előnyökből. Ennek érdekében a Pannon továbbra is folytatja hálózatának korábban megkezdett, dinamikus bővítését, és reméli, hogy hamarosan újabb frekvenciadíj-csökkentésre kerül sor, hogy Magyarország vidéki területei is felzárkózhassanak az európai átlaghoz az internethasználat tekintetében" -- nyilatkozta lapunknak Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A díjkedvezményt az UMTS sávban használt frekvenciákra a harmadik negyedévtől lehet érvényesíteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.