:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 12. 15:59

Több tucat digitális rádió a UPC hálózatán

Harminc, csak zenét játszó, webrádiókhoz hasonló tematikus rádióadót indított a UPC a hálózatán, melyet minden digitális kábeltelevízió-lőfizető számára elérhetővé tett. A muzsikák a nap 24 órájában megállás nélkül szólnak, a legváltozatosabb stílusokban a barokk zenétől a reggae-ig.

[HWSW] Harminc, csak zenét játszó, webrádiókhoz hasonló tematikus rádióadót indított a UPC a hálózatán, melyet minden digitális kábeltelevízió-lőfizető számára elérhetővé tett. A muzsikák a nap 24 órájában megállás nélkül szólnak, a legváltozatosabb stílusokban a barokk zenétől a reggae-ig.

A UPC által indított 30 tematikus zenei csatorna klasszikus definíció szerint nem tekinthető valódi rádióadásnak, hiszen nincsenek műsorok, hírek, műsorvezetők, hanem kizárólag zenék egymás után a végtelenségig. Az adók inkább hasonlítanak az egyszerűbb tematikus webrádiókhoz vagy éppen a webkettes zenei szolgáltatás, a Last.fm által nyújtott zenei egyveleghez, természetesen azzal a kivétellel, hogy itt mindössze 30 streamből válogathatnak az előfizetők.


Nem csak a zene nosztalgia, a dizájn is

A digitális kábeltévé-szolgáltatást igénybevevő előfizetők a set-top boxon keresztül "hangolhatják be" a csatornákat, hasonlóan a tévéadásokhoz. A funkció viszonylag egyszerű, ugyanis a rádiómenübe érkezve vagy az összes csatornából lehet szemezgetni, vagy az előre beállított kedvencek kerülnek a listába. Az indítás után az éppen játszott szám előadója és címe jelenik meg, illetve pár perccel később a lista eltűnik és egy normál kék háttér tölti ki a képet, az alsó sorban továbbra is az aktuális zeneszám információival.

A megoldás gyakorlatilag egy távoli szerveren futtatott MP3-lejátszó és a hozzá kapcsolódó zenei adatbázis és médiastream. Az egyetlen hibája, hogy a zenehallgatáshoz alapjában véve nem lenne szükség a tévéképernyőre, de a vezérléshez mégis szükség van ennek bekapcsolására, hiszen a set-top boxba beépített kijelzőn egyelőre egy "CRM" felirat fogadja a felhasználót ahelyett, hogy a játszott adó adatait mutatná. Ez a probléma a UPC szerint csak átmeneti, a közeljövőben a médiabox szoftverfrissítésével meg fog oldódni. A játszott zeneszámok minősége a rádióhoz szokott füleknek komoly minőségi váltás lesz, hiszen mind a 30 tematikus és a három közszölgálati csatorna 192 kbps tömörítésű sztereó MP3-stream.

A tematikus csatornák között a hallgatóság válogathat a jazz, blues, hip-hop, dance, techno, trance, underground elektronikus, house, pop, top100, rock, hard rock, alternatív rock, disco, funky, salsa, chillout, reggae, relaxációs, világzene, opera, barokk, reneszánsz, romantikus vokális, new age, klezmer műfajok, valamint az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as évek slágerei közül, de találunk magyar népzenét, magyar pop-rock és magyar nosztalgiaadókat is.


Winamp helyett?

A csatornák a UPC tájékoztatása szerint egyebként több száztól több ezerig terjedő elemszámmal üzemelnek. A zeneszámokat a központi lejátszó véletlenszerű sorrendben ismétli éjjel-nappal. A lejátszott zeneszámok után természetesen szerzői jogdíj fizetési kötelezettség alakul ki, amit nem közvetlenül a UPC fizet a jogosultak képviselőinek, mivel a szolgáltatást és a zenei portfoliot egy külföldi cégtől, kulcsra készen vásárolták, így a jogdíjfizetés is teljesen annak a cégnek a feladata - tudtuk meg Szűcs Lászlótól, a UPC Magyarország kommunikációs vezetőjétől.

A mű-rádiók mellett a UPC kínálatában három valódi rádióadó is szerepel, mégpedig az MR1 Kossuth, MR2 Petőfi és az MR3 Bartók. A kereskedelmi csatornák viszont kimaradtak, mind az országos, mind a helyi érdekeltségűek. Szűcs László szerkesztőségünknek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ennek egyedüli oka, hogy egyelőre nem sikerült még a kereskedelmi csatornákkal szerződést kötni, de a szolgáltató igyekszik ezt az ügyet minél hamarabb előremozdítani. Várhatóan az analóg kábelszolgáltatáshoz hasonló választék jön majd létre, ahol jelenleg is 18 (Budapesten) rádióadó elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.