Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 8. 15:07

Még olcsóbb lehet a vezetékes telefonálás

Csökkenhetnek a vezetékes telefonálás költségei, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozatának értelmében több mint húsz százalékkal mérséklődnek a jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatók referencia-összekapcsolási díjai. így egyebek mellett a hívásindítás és -végződtetés nagykereskedelmi ára is csökken, méghozzá visszamenőlegesen, 2008. május 1-től -- áll az NHH közleményében.

[HWSW] Csökkenhetnek a vezetékes telefonálás költségei, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozatának értelmében több mint húsz százalékkal mérséklődnek a jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatók referencia-összekapcsolási díjai. így egyebek mellett a hívásindítás és -végződtetés nagykereskedelmi ára is csökken, méghozzá visszamenőlegesen, 2008. május 1-től -- áll az NHH közleményében.

A döntés értelmében legnagyobb magyarországi vezetékes szolgáltatónak számító Magyar Telekom hálózatában a csúcsidejű helyi híváskezdeményezés nagykereskedelmi ára percenként 1,38 forintra csökken. 2002-ben ugyanezért még 7,44 Ft-ot kértek, a díj később négy lépésben mérséklődött a most megállapított összegig. A hívásvégződtetés díja a Magyar Telekomnál megegyezik majd a híváskezdeményezés tarifájával -- a díj hat évvel ezelőtt 7,07 forintról indult és szintén négy lépésben csökkent, egészen a mostani, 1,38 forintos percenkénti 1,38 forintra. A határozatok nyomán a Magyar Telekom hálózatában a hívásvégződtetés és hívásindítás díjai az uniós átlag alá csökkennek, a kisebb szolgáltatók díjai pedig közelítenek ezekhez. Az Inivtel esetében csúcsidőben 2,25 forintos percenkénti hívásvégződtetési és híváskezdeményezési díjat állapított meg az NHH.

Végleges határozatait a határozattervezetekre beérkezett szolgáltatói vélemények értékelése és figyelembe vétele után hozta meg az NHH Tanácsa. A hívásindítási és hívásvégződtetési forgalmi díjak, valamint a számhordozás és a szolgáltató-előválasztás szempontjából kiemelkedően fontos egyszeri díjak mérséklése újabb lehetőséget kínál a szolgáltatóknak, hogy csökkentsék kiskereskedelmi tarifáikat; növeli a hangpiaci versenyt és új lendületet adhat a számhordozhatóságnak és a közvetítőválasztásra épülő szolgáltatásoknak -- áll a hatóság közleményében.

A versenyélénkítés érdekében az NHH Tanácsa még 2007-ben, a piaci folyamatokat figyelembe véve kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat (Emitel, Invitel, Hungarotel, Magyar Telekom, Monortel), hogy jóváhagyásra nyújtsák be a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó referencia-összekapcsolási nagykereskedelmi ajánlataikat. A hatóság ezután júniusban közzétette új határozattervezeteit, melyekben jelezte, hogy a vezetékes forgalmi díjakat és az egyszeri tételeket is jelentősen, esetenként akár 40-50 százalékkal csökkenti.

A Tanács tavaly kötelezte az egyesülés előtt álló szolgáltatókat (a Magyar Telekom és Emitel; valamint a Hungarotel és az Invitel), hogy az összeolvadások után új, immár egységes referencia-összekapcsolási ajánlatokat terjesszenek be. A szolgáltatók ennek korábban eleget tettek, a hatóság jelenleg is az ajánlatok értékelésén dolgozik, az új piaci struktúrára reagáló határozatok megjelenése idén ősszel várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról