Szerző: Bányai György

2008. augusztus 8. 08:28

A Nikon a P6000 csúcskompaktjával is készül a Photokinára

A Nikon bejelentette kompakt zászlóshajóját, a P6000-et, mely a Photokinán kerülhet a nyilvánosság elé. Az újdonság széleslátószögű, négyszeres közelítést adó optikával, 13,5 megapixeles képérzékelővel és GPS vevőegységgel rendelkezik.

[HWSW] A Nikon bejelentette kompakt zászlóshajóját, a P6000-et, mely a Photokinán kerülhet a nyilvánosság elé. Az újdonság széleslátószögű, négyszeres közelítést adó optikával, 13,5 megapixeles képérzékelővel és GPS vevőegységgel rendelkezik.

A Photokina rendezvényen emelheti a Nikon stand fényét a gyártó csúcskompaktja, a CoolPix P6000, mely teljes fotózási szabadsággal örvendeztetheti majd meg használóját. A fényképező 13,5 megapixeles fotók készítésére alkalmas, a CCD képérzékelő elé 28 milliméteres kezdőlátószögről négyszeres zoomot indító optika került, melyet rázkódásvédelemmel is felszereltek. A P6000 beépített GPS vevőegységet is tartalmaz, így a készülék a szabadtéren készült képekhez földrajzi helyzetünket is tárolni tudja.

A P6000 tömörített JPEG állományok mellett RAW formátumban is készítheti a fényképeket, melyek aztán szélesebb határok között módosíthatók a mellékelt RAW-feldolgozó alkalmazással. A gép elektronikája a gyártó EXPEED képfeldolgozó áramkörére épül, az érzékenység ISO 2000-ig teljes felbontásban, három megapixeles képméret esetén pedig egészen ISO 6400-ig állítható. A képek továbbítására a beépített vezetékes hálózati csatoló is használható, segítségével az internetre is feltölthetők a kiválasztott fotók.

Nikon CoolPix P6000

Az automata üzemmód kedvelői 15 témamód közül is választhatnak, de a teljes beállíthatóságot igénylők is megtalálhatják számításaikat, mert a módválasztó tárcsa zár- illetve rekesz-előválasztás, valamint e két érték egyidejű állítására lehetőséget adó manuális üzemmódba is forgatható. A fényképező autofókusza tizenkét arc egyidejű felismerésére képes, a vörösszem-csökkentő vakuüzemmódot szoftveres eltávolító is kiegészíti.

Az árnyékos képrészleteket a D-Lightning digitális vaku hozhatja megfelelő világossági szintre, ezzel a lehetőséggel a gépeit a Nikon már évek óta ellátja. A mozgókép-üzemmód 30 képkockás VGA klipeket kínál, ezek és a fotók a 48 megabájtnyi bes memóriára kerülhetnek, vagy az ezt kiváltó SD/SDHC kártyákra. A 240 grammos, 107x66x43 milliméteres fényképező szeptembertől vásárolható meg, 500 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról