Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 6. 15:02

Minden piacon lévő megoldást aláz az AMD új integrált lapkakészlete

Minden eddiginél erősebb grafikus maggal ellátott alaplapi lapkakészlet jelent meg az AMD kínálatában -- a gyártó saját processzoraihoz passzoló AMD 790GX chipset a korábbi nagyágyúnak számító 780G közvetlen utódja, annak továbbfejlesztéseként létrejött megoldás. Az újdonság amellett, hogy gyorsabb grafikus megjelenítést ígér, energiatakarékosabb is lehet elődjénél, emellett néhány kisebb-nagyobb fejlesztést is hoz.

[HWSW] Minden eddiginél erősebb grafikus maggal ellátott alaplapi lapkakészlet jelent meg az AMD kínálatában -- a gyártó saját processzoraihoz passzoló AMD 790GX chipset a korábbi nagyágyúnak számító 780G közvetlen utódja, annak továbbfejlesztéseként létrejött megoldás. Az újdonság amellett, hogy gyorsabb grafikus megjelenítést ígér, energiatakarékosabb is lehet elődjénél, emellett néhány kisebb-nagyobb fejlesztést is hoz.

Az AMD 790GX-be integrált ATI Radeon HD 3300 videovezérlő az RV610 grafikus magra épül, így alapjait, ezzel teljesítményét tekintve gyakorlatilag teljesen megegyezik a korábbi, HD 3400-sorozatú diszkrét megoldásokkal. A DirectX 10-kompatibilis, 700 MHz-es órajelen ketyegő grafikus motor 40 shadert vonultat fel, a nagyobb grafikus teljesítményhez azonban nem csak ez, hanem a dedikált grafikus memória (Sideport memory) is hozzájárul -- utóbbi lehetőséget ad arra, hogy az IGP saját memóriavezérlőjével címezzen meg 64 vagy 128 megabájtnyi, 64 vagy 128 bites szervezésű DDR2 vagy DDR3 memóriát.

Felsőbb szegmensek felé

Az új AMD lapkakészletbe épített grafikus motor teljesítményét tekintve elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a kurrens játékprogramokat is élvezhető sebességgel futtassa, a nagy felbontású, részletes háromdimenziós látványvilágért rajongóknak azonban természetesen lehetőségük adódik a rendszer bővítésére. Az AMD 790GX összesen 22 PCI Express vezetéket kezel, az alaplapgyártók ezt akár úgy is feloszthatják, hogy két PCI Express x8 csatolót építenek a nyomtatott áramkörre. Így akár két csúcskategóriás grafikus vezérlő is összekapcsolható Crossfire üzemmódba, de a szerényebb keretösszegből gazdálkodó felhasználóknak arra is lehetőségük adódik, hogy az integrált lapkát párosítsák egy ATI Radeon HD 3400 vagy 2400 sorozatú diszkrét megoldással (ezt az üzemmódot Hybrid Crossfire-nak keresztelték az AMD-nél).

Az integrált grafikus motor a HD-videók dekódolásából is kiveszi a részét: az AVIVO HD és UVD technológiák az összes ismert és az iparág által széles körben használt videotömörítési eljárást kezelik, a kimenetek közül a legtöbb digitális interfész (HDMI/DVI, Displayport) szintúgy támogatott.

Tuningosoknak kedvez

Az AMD 790GX lapkakészlet southbridge-e is megújult, az SB750-es kódjelet viselő vezérlő azonban látszólag alig változott elődjéhez képest. Az I/O-chip maximum 6 Serial ATA II (újdonság a RAID5 üzemmód támogatása) és két Parallel ATA egységet valamint 12 USB eszközt kezel, adott a HD audiovezérlő és a déli híd kezeli a PCI-os bővítőkártyákat is. Újdonságnak számít a déli hidat és a processzort összekötő kommunikációs csatorna, az Advanced Clock Calibrator link, mely elsősorban a tuning során jöhet jól.

Az új lapkakészletre az AMD összes jelentős alaplapgyártó partnere épít megoldásokat, így többek közt az Asus, a Gigabyte, az MSI és a Foxconn választékában jelennek meg az AMD 790GX-szel szerelt lapok, felszereltségüktől függően 100-150 dolláros fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról