:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 13. 11:24

Licenckezelési hiba miatt VMware-gépek tömege nem tudott elindulni tegnap

Világszerte rendszergazdák százai, ezrei ébredhettek tegnap reggel arra, hogy a rájuk bízott virtuális gépek nem tudtak újraindulni. A VMware ESX 3.5 második frissítésében (Update 2) levő licencellenőrző kód hibája miatt a szoftver lejártnak érzékelte az érvényes licenceket is, és nem indította el a virtuális gépeket, amelyeket ráadásul Vmotionnel sem lehetett másik szerverekre mozgatni.

[HWSW] Világszerte rendszergazdák százai, ezrei ébredhettek tegnap reggel arra, hogy a rájuk bízott virtuális gépek nem tudtak újraindulni. A VMware ESX 3.5 második frissítésében (Update 2) levő licencellenőrző kód hibája miatt a szoftver lejártnak érzékelte az érvényes licenceket is, és nem indította el a virtuális gépeket, amelyeket ráadásul Vmotionnel sem lehetett másik szerverekre mozgatni.

Már megjött a javítás

A VMware felhasználói közösség gyorsan izolálta a hibát, amelyet aztán maga a cég is ellenőrzött. A vállalat szerint az Update 2 fejlesztésekor az előzetes változatba egy időkorlát került, amely végül szerencsétlen módon a végleges kódban is bennemaradt, ez okozta a leállást. A hiba az ESX 3.5 Update 2 mellett az ESXi 3.5 Update 2-t is érintette. A probléma súlyosságát tetézte, hogy mindez patch kedden történt, vagyis aznap, amikor a Microsoft kiadja szokásos hibajavításait, ilyenkor világszerte gépek millióit frissítik és indítják újra.

A Vmware azóta eltávolította az ESX 3.5 és ESXi 3.5 második frissítését a weboldaláról és azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy akik még nem telepítették az Update 2-t, azok egyelőre ne is tegyék ezt meg. A cég mérnökei éjt nappallá téve dolgoznak a megoldáson -- áll a VMware közleményében. A patchet azóta már ki is adta a VMware, amely sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. A javított Update 2-t nagyjából egy hét múlva tölthetik le az ügyfelek.

Nem tudni, hány felhasználót érintett az eset, de az biztos hogy sokakat, a VMware vonatkozó fórumát több tízezren látták, a vállalat telefonos támogatási szolgáltatását elárasztották a hívások és a kapcsolódó tudásbázis-cikket a szerver túlterheltsége miatt sokáig nem lehetett elérni.

"Nagyobb a füstje mint a lángja"

Lapunk megkeresésére Sárándi Attila, a magyar VMware User Group vezetője elmondta, itthon valószínűleg csak kevés helyen jelentkezhetett ez a probléma, mert az ESX 3.5 és ESXi 3.5 Update 2 nagyon új, mindössze pár hete jelent meg, és valószínűleg még csak kevesen telepítették. Sárándi szerint egyébként a problémának "nagyobb volt a füstje mint a lángja", mert a probléma a futó virtuális gépeket nem érintette, hamar megjött rá a javítás, ráadásul csak egyetlen release volt hibás. Az egyik legnagyobb hazai VMware-felhasználót, a MOL-t sem érintette a hiba.

"Ez is megerősített abban az általános szakmai igazságban, hogy bármennyire is csábító egy-egy szoftverváltozat új funkcióit felsoroló lista, várjunk vele addig, míg néhány hétig nem használta azt valaki más, addig pedig inkább olvasgassuk a közösségi oldalakat és a levelezőlistákat" -- mondta a HWSW-nek Sárándi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.