Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 5. 11:09

Jövőre jönnek az első LG telefonok Dolby hanggal

Az egyre komplexebb kijelzők és a mozgásérzékelők terjedése után a multimédiás mobil készülékeknél a hangfeldolgozás vált a legszűkebb keresztmetszetté -- gondolja legalábbis az LG Electronics, akik a Dolby-val kötött megállapodásuk szerint év végére minden új csúcskategóriás készüléküket a térhatású hangzást létrehozó technológiával látnak el.

[HWSW] Az egyre komplexebb kijelzők és a mozgásérzékelők terjedése után a multimédiás mobil készülékeknél a hangfeldolgozás vált a legszűkebb keresztmetszetté -- gondolja legalábbis az LG Electronics, akik a Dolby-val kötött megállapodásuk szerint év végére minden új csúcskategóriás készüléküket a térhatású hangzást létrehozó technológiával látnak el.

A legjobb hangzás mobiltelefonon

A mobiltelefongyártók közül elsőként az LG készülékeibe kerül bele a hangfeldolgozás mesterének, a Dolbynak a legújabb vívmánya, a Dolby Mobile. A kizárólag licencelt technológiákat előállító Dolby ezúttal arra kereste a választ, hogyan lehet a mára otthoni környezetben is megszokott hangzásvilágot menet közben bárhol létrehozni. Az idei Cebiten bemutatott Dolby Mobile egy olyan hangfeldolgozó technológia, ami a mobiltelefonokon lejátszott tartalmaknak gazdag térhangzást kölcsönöz.

A megjelenítés, számítási- illetve tárolókapacitás és a kezelőfelület ugrásszerű fejlődése után így a hangminőségben is létrejöhet egy prémium kategória. Az LG vezetői úgy gondolják, hogy ez a lépés egy mobilpiaci trendet indít el, amhol ők előnnyel indulnak majd. Kérdéses persze, hogy amennyiben a többi gyártó is megteszi ugyanezt a lépést, akkor az hosszútávon jelent-e majd előnyt nekik, főként ismerve a fogyasztók fontossági sorrendjét, amiben például a népszerű iPodnál is jobban számít a divatosság és megjelenés, mint a valós képességek.


Bill Jasper, Dolby Labs és Dr. Skott Ahn, LG

Jövőre jöhetnek az első dolbys LG mobilok

A Dolby Mobile funkció egyebek mellett a Sound Space Expander funkciónak köszönhetően "gazdagabb és teljesebb hangélményt biztosít", a Natural Bass és a High Frequency Enchancer pedig a mély illetve magas hangok kiemeléséről gondoskodik. A vájt fülű embereknek egy aprólékos grafikus EQ áll majd rendelkezésére, illetve a Dolby igyekszik megoldani a különböző forrásokból származó zenék változó hangerejének problémáját is. Továbbá a hangfeldolgozó képes lesz a telefonokkal rögzített amatőr mono felvételek azonnali sztereóvá konvertálására is.

Az első dolbys mobilok az LG szerint 2008 negyedik negyedévében kerülnek majd a boltok polcaira. A csúcskészülék viszont nem lesz elegendő a tökéletes hangzáshoz, hiszen egy telefonhangszórótól vagy egy átlagos fülhallgatótól nem várható el, hogy meg is szólaltassa a szűrt, effektelt hangokat, így aki a maximumra vágyik, annak amellett, hogy jó minőségű hangforrásokat használ (MP3 helyett), be kell szereznie egy csúcskategóriás fülhallgatót is.

A Nokia sem tétlenkedik

Az LG mellett a Nokia sem tétlen a multimédiás mobil készülékek terén, hisz a multimédiás készülékei árát jelentősen csökkentő finn gyártó egyes hírforrások szerint a Microsofttal közösen fejleszti az iPhone-ra válasz Zune telefont. Ez a hír azért érdekes, mert a Nokia még sosem dobott piacra Windows Mobile platformmal ellátott készüléket, ráadásul magán a felvetésen kívül semmilyen konkrét információ nem derül ki, így ez egyelőre még megragad a pletyka szinten. Az viszont biztos, hogy az N95 8GB a kanadai piacon 200 dollár alá esett, illetve a többi XPressMusic modell ára is legalább 10 százalékkal csökken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról