Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 4. 16:30

Botrány kíséri a digitális műsorsugárzásra való átállást a briteknél

[The Guardian/HWSW] Áll a bál a földi sugárzású digitális műsorszórásra való átállást a hátrányos helyzetűek számára könnyebbé, zökkenőmentesebbé tévő brit segélyalap körül -- derül ki a The Guardian mai riportjából.

[The Guardian/HWSW] Áll a bál a földi sugárzású digitális műsorszórásra való átállást a hátrányos helyzetűek számára könnyebbé, zökkenőmentesebbé tévő brit segélyalap körül -- derül ki a The Guardian mai riportjából.

Nagy-Britanniában -- akárcsak az Európai Unió más tagországaiban -- legkésőbb 2012-ig lekapcsolják a tévéadók analóg földi sugárzását, a digitális átállást pedig állami támogatással igyekeznek egyszerűbbé, fájdalommentesebbé tenni azok számára, akik az idősebb társadalmi réteghez tartoznak, valamilyen fogyatékkal élnek, netán szociális helyzetük nem teszi lehetővé az átállást. Csakhogy a 603 millió fontból létrehozott segélyalapot most egyes szolgáltatók önös érdekükből arra használják fel, hogy ezeket az embereket minél több fizetős szolgáltatás használatára vegyék rá -- állítja több iparági szereplővel összhangban a digitális átállás lebonyolításának felügyeletére létrehozott civil csoport.

Bújtatott szolgáltatások

A gyártók és a civil csoport ezúttal az ingyenes csatornák mellett a Sky+ és számos más fizetős szolgáltatást kínáló British Sky Boradcasting-et támadják: a szolgáltató korábban vállalta, hogy a digitális átállás során egyszeri, 40 angol fontos telepítési díj fejében, vagy akár teljesen ingyen építi ki és helyezi üzembe a segélyalapban meghatározott körnek (75 év feletti idős emberek, és fogyatékkal élők) a digitális vételhez szükséges berendezéseket -- a céget támadók szerint azonban különösen aggályos, hogy az ingyenes szolgáltatásokkal egy időben ideiglenesen (két hónapig) ingyenessé tett fizetős csatornákat is bekapcsolnak a nézőnél.

"A Kultuszminisztériumnak sürgősen felül kell vizsgálnia a segélyalap szabályozását" - nyilatkozta Leen Petre, a digitális átállás lebonyolításának felügyeletére létrehozott, fogyasztókból álló civil csoport elnöke. "A segélyalapnak nem szabadna teret adnia az efféle marketingpraktikáknak, melyek az idősebbeket és fogyatékkal élőket csak összezavarják és becsapják" - tette hozzá Petre.

A gyártóknak sem tetszik

Nemcsak a fogyasztói oldal, a gyártók is támadják a BSkyB gyakorlatát: "Helytelennek tartjuk, hogy a segélyalap a segítségre szoruló fogyasztókat egy ilyen alapvetően drága és zavaros hátterű váltás elé állítja" -- nyilatkozta Danny Churchill, az eszközöket szállító gyártókat tömörítő Digital Supply Chain Group (SCG) vezetője. Churchill szerint az SCG nem fog trójai falóként asszisztálni a fizetős szolgáltatók térnyeréséhez.

A Sky arra vonatkozóan korábban ígéretet tett, hogy a szerződésben vállaltak szerint az adott régióban a létesítéstől számított 13 hónapon keresztül semmilyen módon nem hirdetik a fizetős szolgáltatásaikat: "Mindenki pontos képet kap arról, hogy a szolgáltató mit biztosít 40 fontért cserébe, illetve mi számít extra szolgáltatásnak és mit kapcsolnak ki két hónap elteltével, a használókat ezért semmi nem kényszeríti a fizető szolgáltatásokra való áttérésre" - védekezett a segélyalap szóvivője.

A Sky-jal kötött együttműködést más szempontok alapján is támadják: a szolgáltató által biztosított végberendezés energiahatékonyságát tekintve teljesen korszerűtlen, azaz leginkább sokat fogyaszt. A Sky ezt azzal kompenzálja, hogy energiatakarékos világítótesteket ad ajándékba a felhasználónak, ami az elektronikai eszközöket gyártó cégek helyi képviselői szerint nemcsak abszurd, de nevetségessé is teszi a brit kormány otthoni elektronikai eszközök energiatakarékos használatára irányuló törekvését.

Itthon még dolgoznak rajta

A digitális átállás pontos magyarországi levezénylése egyelőre kidolgozás alatt áll, legalábbis ami az előfizetői végberendezéseket illeti. A Nemzeti Hírközlési Hatóság, mint felügyeleti szerv korábban jelezte, hogy az Antenna Hungáriával, azaz a műsorszóró szolgáltatóval karöltve igyekszik egy olyan feltételrendszert kidolgozni, mely könnyebbé teszi a rászorulók számára a digitális átállást.

Annyi már most biztos, hogy az elmaradottabb régiókban élőknek, szociálisan rászorulóknak itthon is lehetőségük lesz arra, hogy kedvezményesen jussanak hozzá digitális beltéri egységhez -- ők a tervek szerint a mindenkori minimálbér 1 százalékának megfelelő részletekben törleszthetik a berendezés árát. A digitális földi sugárzású adások megtekintéséhez szükséges beltéri egységeket egyébként a legtöbb nagyáruház és szakbolt forgalmazza majd -- az NHH szerint ezek ára tízezer forintnál kezdődik, de az extra szolgáltatással (például rögzítési lehetőség) ellátott dobozokért cserébe akár ennek többszörösét is kérhetik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.