Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 4. 14:43

Az Egyesült Államokban illegális a Bittorrent korlátozása

[HWSW/NYT] Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pénteki szavazása után bejelentette, hogy továbbra is fenntartja a fájlcserélőket diszkrimináló Comcast internetszolgáltató ellen felhozott vádjait. A döntés értelmében a Comcast gyakorlata, miszerint a népszerű Bittorrent fájlcserélőt használó ügyfelek sávszélességének korlátozzák, illegális.

[HWSW/NYT] Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pénteki szavazása után bejelentette, hogy továbbra is fenntartja a fájlcserélőket diszkrimináló Comcast internetszolgáltató ellen felhozott vádjait. A döntés értelmében a Comcast gyakorlata, miszerint a népszerű Bittorrent fájlcserélőt használó ügyfelek sávszélességének korlátozzák, illegális.

Precedensértékű döntés

Az Egyesült Államok legnagyobb kábeles internetszolgáltatóját, a Comcastot ugyan nem sújtotta pénzbüntetéssel az FCC, de kötelezi őket arra, hogy az alkalmazott korlátozást még az idei évben szüntessék meg. Az egyre több szolgáltató által preferált korlátozás lényege, hogy az egyébként nagy sávszélességű internet kapcsolatok esetében a fájlcserélő alkalmazások által generált adatforgalomhoz alacsony prioritást rendelnek, illetve annak sebességét korlátozzák. A szolgáltatók szerint erre azért van szükség, mert a Bittorrent által használt protokoll képes a teljes rendelkezésre álló sávszélességet elfoglalni, így az egyéb szolgáltatások, mint a böngészés, e-mailezés vagy VoIP telefonálás minősége veszélybe kerülhet.

Kevin J. Martin, a bizottság elnöke elmondta, hogy a döntést precedensértékűnek szánták, ami megtiltja az internetszolgáltatók és minden telekommunikációs cég számára, hogy a felhasználóikat visszatartsák attól, hogy a hálózatot szabadon használják, kivéve ha a korlátozásra valóban jó indok van. "Meg kívánjuk őrizni az internet szabad karakterét" -- mondta Martin, majd hozzátette, "A hálózatüzemeltetők nem akadályozhatják meg az embereket abban, hogy hozzáférjenek bármilyen tartalomhoz és bármilyen alkalmazáshoz."


FCC: három igen, kettő nem a korlátozásra

A döntés nyomán felvetődhet az igény egy újabb törvényi szabályozásra, ami rákényszerítené az ISP-ket arra, hogy egyenlően kezeljék a hálózatára csatlakozó összes felhasználót. A "hálózati semlegesség" elvének is hívott koncepció támogatói a fenti téma mellett arra is ösztönzik a törvényhozókat, hogy építsenek be a szabályozásba olyan biztosítékokat, amik megakadályozzák a nagyobb szolgáltatókat a kisebbekkel szembeni diszkriminációban.

Jóhiszemű ipari gyakorlat

A Comcast természetesen nem tartja bűnösnek magát, elmondásuk szerint a felhasználóik viszonylag kis része használja a Bittorrent fájlcserélőt, mégis ez a szolgáltatás viszi el a hálózati kapacitások nagy részét. Az adatforgalom korlátozását egy elfogadható vállalati döntésnek tartják, ami konzisztens a többi ipari gyakorlattal. A szolgáltatók szempontjából a fájlcserélés problémája eltér a jogvédők által hangoztatottaktól, hiszen az ISP számára teljesen lényegtelen, hogy milyen adatok vándorolnak keresztül a hálózatán. Számukra a gondot az okozza, hogy a Bittorrent magas szintű hálózati optimalizáltsága komolyan megterheli az erőforrásokat.

Az elemzők szerint a szolgáltató bizonyára nem fogadja majd el a döntést, fellebbezni fog, minden jogi eszközt megragad és további halasztást kér majd a korlátozás megszüntetésére. Mivel a fájlcserélőkön át vándorló adatok nagy része illegálisan terjesztett szoftver, film és zene, ezért nem lenne meglepő, ha a jogvédőkkel összefogva próbálnák bizonyítani az eljárásuk ésszerűségét.

Jelenleg viszont még a döntés jogossága is megkérdőjelezhető, hiszen az öttagú bizottságból csupán a két demokrata és az egyik republikánus képviselő támogatta, míg a két másik republikánus kétségbe vonta, hogy az FCC-nek van-e egyáltalán joga ilyen döntést hozni. Az amerikai kongresszus ugyanis mindezidáig nem adott egyértelmű jogosultságot az FCC-nek ilyen döntésekhez. A helyzet bonyolultságát mutatja, hogy míg az FCC elnöke a Bittorrent korlátozását elfogadhatatlannak tartja, addig a VoIP hívások priorizálását helyesnek gondolja.

Az ellenkező republikánusok egyébként úgy látják, hogy a szolgáltatónak joga van a kapacitásait rendszerezni, s ezzel nem követnek el sem versenyjogi, sem fogyasztóvédelmi vétséget. Példaként merült fel, hogy az amerikaiak havonta 11 milliárd YouTube-videót néznek meg, ami szintén óriási adatforgalmat generál, mégsem korlátozzák annak használatát. Felvetődik viszont a kérdés, hogy az egyre gyakrabban használt peer-to-peer szolgáltatások közül egyre több legális adatok továbbítását teszi lehetővé kényelmesen és gyorsan. Így a korlátozás nem feltétlenül csak az illegális letöltők életét keseríti meg, hanem éppenséggel az internet fejlődését is komolyan visszavetheti.

Magyarországon is szűrnek

Hazánkban sem ismeretlen az adatforgalom korlátozása és szűrése. A mobilinternet-elérések esetén a Vodafone a korlátlan letöltési mennyiséget kínáló csomagját kínálja azzal a kompromisszummal, hogy a felhasználó nem vehet igénybe semmilyen peer-to-peer alkalmazást, illetve a vezetékes piacon a UPC döntött úgy, hogy priorizálja az adatforgalmat, így lassítva a torrentezést.

Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy "tekintettel arra, hogy számunkra nem ismert a Comcast eljárása, ezért nem tudjuk megmondani, hogy ahhoz hasonló hálózatmenedzsmentről van-e szó, mint amit a UPC alkalmaz. A ügy megítélésének szempontjából viszont nem mindegy, hogy az alkalmazott eljárás pontosan milyen mértékben befolyásolja a felhasználók internet-kapcsolatát." Európában illetve Magyarországon ehhez hasonló vizsgálatok a UPC tudomása szerint nem folynak, illetve nem tudnak arról, hogy bármilyen szándék felmerült volna ennek szabályozására.

Az amerikai közvéleménnyel szemben Szűcs szerint itthon csak nagyon elenyésző számban találkoznak panasszal a priorizálással kapcsolatban, hiszen azok a felhasználók, akiket egyáltalán érint, pontosan tudják, hogy miről van szó. A felhasználói fórumok tanúsága szerint pedig az UPC által alkalmazott szűrést ráadásul az adatcsomagok és a fejlécek titkosításával könnyedén ki lehet kerülni, amire az újabb verziójú torrentkliensek többsége képes is.

Ugyan az adatforgalom mesterséges alakítgatása a felhasználók szemében visszatetszést kelthet, de a kapacitás és adatforgalom menedzselése mégis az ügyfelek számára fontos. A csúcsidőszaki torlódások és a mindenkit érintő lassulások elkerülésének érdekében a szolgáltatónak a rendelkezésre álló összkapacitással valahogyan gazdálkodnia kell. Ennek egyik legegyszerűbb módja a valós idejű alkalmazások priorizálása, ami nem feltétlenül csak a p2p letöltések lassítását jelenti, hanem a szakadozásra érzékenyebb VoIP hang- és videóhívások, online játékok előnyösebb helyzetű kezelését is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról