Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 4. 10:26

Októberben érkeznek a Lenovo IdeaPad netbookjai

A világpiacon korábban elsősorban az IBM-től megörökölt, patinás üzleti noteszgépeivel hírnevet szerző Lenovo új termékstratégiájának részeként ma hivatalosan is bejelentette, hogy az ősz során boltokba küldi első netbookjait. Az IdeaPad S9 és S10 mini noteszek az Asus Eee PC-jéhez, az MSI Windjéhez vagy éppen az Acer Aspire One-hoz hasonlóan alapvetően egyszerűbb feladatokra, elsősorban internetezésre optimalizált, ultrakönnyű hordozható számítógépek lesznek.

[HWSW] A világpiacon korábban elsősorban az IBM-től megörökölt, patinás üzleti noteszgépeivel hírnevet szerző Lenovo új termékstratégiájának részeként ma hivatalosan is bejelentette, hogy az ősz során boltokba küldi első netbookjait. Az IdeaPad S9 és S10 mini noteszek az Asus Eee PC-jéhez, az MSI Windjéhez vagy éppen az Acer Aspire One-hoz hasonlóan alapvetően egyszerűbb feladatokra, elsősorban internetezésre optimalizált, ultrakönnyű hordozható számítógépek lesznek.

A kínai számítógépgyártó netbookjai két méretkategóriában kerülnek a boltokba idén októberben: az IdeaPad S9 8,9 hüvelykes, míg az S10 modellek 10,1 hüvelykes LED-háttérvilágítású kijelzőt kapnak majd, méretük és tömegük ettől függően változik majd, de a legjobban felszerelt, legnehezebb konfiguráció tömege sem haladja meg lényegesen az 1 kilogrammot, a gépek vastagsága pedig megáll 2,5 centiméternél.

Az öt divatos színben kapható, fényes hátlapú Lenovo IdeaPad netbookokba Intel Atom processzor kerül majd, emellett maximum 1 gigabájt memóriával látják el őket, a háttértár pedig vagy egy akár 160 gigabájtos merevlemez, vagy egy 4 gigabájtos flashalapú adattároló lesz. Minden gép alapfelszereltségét képezi a Wi-Fi vezérlő az ExpressCard kártyahely, egy multiformátumú kártyaolvasó és egy webkamera is, a Bluetooth kommunikációs modul egyes konfigurációknál opciós kiegészítő lesz.

Lenovo IdeaPad netbook
Lenovo IdeaPad netbook

A Lenovo ígérete szerint a netbookok hűtési rendszerét úgy alakították ki, hogy a felhasználó kezével érintkező felületek (klaviatúra, tenyértámasz) egyáltalán ne melegedhessenek fel -- a kínai gyártó mérnökei legendásan jó hűtéseket terveznek az újabb ThinkPad és IdeaPad konfigurációkhoz, így akárcsak azoknál, az IdeaPad netbookoknál sem válik hosszabb távon kényelmetlenné a használat.

Az IdeaPad netbookok más cégek választékához hasonlóan az előre telepített operációs rendszert tekintve is különböznek majd egymástól: lesznek olyan típusok, melyekre Linux kerül, és lesznek Windows XP-vel előtelepített konfigurációk is. A Lenovo egy gombnyomásos rendszerhelyreállító, katasztrófakezelő technológiája, a One Key Rescue System csak az utóbbi operációs rendszer használata esetén érhető el.

A Lenovo IdeaPad S9-es konfigurációk legolcsóbbika 439 dollárért kerül forgalomba az Egyesült Államokban, az S10-es családba tartozó nagyobb gépekért minimum 489 dollárt kell majd fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról