:

Szerző: Bányai György

2008. augusztus 1. 12:03

Tizenötszörös közelítésre alkalmas tíz megapixeles fényképező a Fujitól

A Fuji csendben feltette kanadai weboldalára legújabb ultrazoomos fényképezőgépének adatlapját, így hivatalosnak is tekinthető a fű alatt, bejelentési ceremóniáktól mentesen bevezetett fényképezőgép.

[HWSW] A Fuji csendben feltette kanadai weboldalára legújabb ultrazoomos fényképezőgépének adatlapját, így hivatalosnak is tekinthető a fű alatt, bejelentési ceremóniáktól mentesen bevezetett fényképezőgép.

A Fuji legújabb ultrazoomos gépe, az S2000HD közvetlen leszármazottja a januárban bemutatkozott S1000fd-nek, melynek tizenkétszeres közelítésre alkalmas optikáját egy tizenszörös zoomra képes változat váltja ki. Ez az optika 28 milliméteres széleslátószögről indul, fényereje pedig F:3,5-től a jónak épp nem nevezhető F:7,0-ig tart, utóbbi érték még a nagy közelítési tartomány ismerete mellett is elég vérszegénynek értékelhető.

A fényképező 1/2,3 hüvelykes, tíz millió képpont felbontású képérzékelője nem a gyártó saját, méhsejt szerkezetű szenzora, helyette teljesen hagyományos típus került az optika mögé. E CCD-t az elődtől eltérően rázkódás elleni védelemmel is megsegítették, ami szenzoreltolás elvén működik. A fényképező 2,7 hüvelykes 230 ezer képpntból álló kijelzője mellett egy gyors, 200 ezer képpontos elektronikus kereső is rendelkezésre áll a képek komponálásához, melynek képfrissítése 60 képkocka másodpercenként.

Fuji S2000HD

Az S2000HD a filmfelvételi üzemmódok tekintetében sem hagy kívánnivalót maga után, harminc képkockás sebességgel még 1280x720 képpontos mozikat is képes rögzíteni az 50 megabájtnyi belső memóriába, vagy az SD/SDHC kártyákra. A gyors processzornak köszönhetően a sorozatfelvételek akár 13,5 kép/s sebességgel is készíthetők, igaz ez a sebesség csak három megapixeles képméret esetén elérhető. A teljes, tíz megapixeles felbontás esetén a sorozat képei a nagy fájlméret miatt 1,1 másodpercenként követhetik egymást.

A fényképező zár- és blende előválasztást, valamint ezen értékek egymástól független beállíthatóságát kínáló kézi üzemmóddal is rendelkezik a témaautomatika és az automata üzemmód mellett. Az érzékenységet ISO 100 és ISO 6400 között állíthatjuk, bár utóbbi állásban (és ISO 3200 mellett) a maximális képméret öt megapixel. Az manapság már természetes a kategóriától, hogy a fényképező kézi fókuszállítást is kínáló optikájának autofókusza képes az arcfelismerésre is. A 386 grammos, 110x78,9x75,7 milliméteres nagyon kicsi gépvázba négy ceruzaelem illik, de az áramellátást bízhatjuk a külön megvásárolt AA akkumulátorokra is.

A Fuji S2000HD egyelőre csak a gyártó kanadai weboldalán látható, azonban itt az árát is ismertették, hozzávetőleg 44 ezer forintért rendelhetik a helyiek. A hazai megjelenésre egy-két hónapot még biztosan várni kell, addig be kell érnünk az előddel, az S1000fd-vel, melyet 55 ezer forintért vihetünk haza a nagyobb fotósboltokból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.