Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Megjelent az OpenOffice.org 3.0 nyílt forrású irodai csomag második bétája

Bodnár Ádám, 2008. július 17. 13:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megérkezett az OpenOffice.org nyílt forrású irodai szoftvercsomag 3.0 verziójának második bétája, amely bárki számára letölthető a projekt oldaláról . A szoftver fejlődésének ütemét jól jelzi, hogy a májusban kiadott első béta után máris itt a második, a készítők szeptemberre ígérik a végleges verziót. A most megjelent második bétaverzióban nincsenek új funkciók vagy szolgáltatások, a fejlesztők a meglevőeket csiszolgatták, javítgatták.

hirdetés
[HWSW] Megérkezett az OpenOffice.org nyílt forrású irodai szoftvercsomag 3.0 verziójának második bétája, amely bárki számára letölthető a projekt oldaláról. A szoftver fejlődésének ütemét jól jelzi, hogy a májusban kiadott első béta után máris itt a második, a készítők szeptemberre ígérik a végleges verziót. A most megjelent második bétaverzióban nincsenek új funkciók vagy szolgáltatások, a fejlesztők a meglevőeket csiszolgatták, javítgatták.

Az OpenOffice.org 3.0 a korábbi verziókhoz képest számos újdosággal szolgál. Az egyik legfontosabb, hogy köztes konverterek nélkül támogatja a Microsoft Office Open XML állományokat, amelyet az Office 2007-tel együtt vezetett be a Microsoft. Az OpenOffice.org 3.0 felhasználói ugyanúgy nyithatnak meg OOXML formátumú szöveges dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat, és menthetnek ebbe a formátumba, mint ODF-be, vagyis a szoftver használata szempontjából nem lesz különbség a fájltípusok között. Az OOo 3 támogatni fogja az ODF legújabb, 1.2-es verzióját is, mint ahogy a nemrég ISO-szabvánnyá vált PDF/A-t is.

A kezelőfelületet is áttervezték, az ikonok is frissültek, emellett a szoftver egyes komponenseit is természetesen továbbfejlesztették -- a változások hol kisebbek (pl. továbbfejlesztett képkivágás és rajzolás a prezentációkészítőben, 1024 oszlopos táblázatok), hol nagyobbak (pl. közös munka megosztott táblázatokon, új lineáris megoldóprogram, több oldalt megjelenítő szövegszerkesztő, táblázatszerkesztő az Impressben).

A fejlesztők nem csak azt ígérik, hogy az OOo 3 gyorsabb és robosztusabb lesz a korábbi változatoknál, hanem azt is, hogy a szoftver végre futni fog Mac OS X operációs rendszeren, és teljesen támogatni fogja az Aqua interfészt, vagyis tökéletesen illeszkedik a Mac-es alkalmazások képi világába. Vannak olyan dolgok is azonban, amelyek hiányozni fognak az OOo 3-ból, a programcsomag továbbra sem tartalmaz majd az Outlookhoz hasonló levelezőt -- a Mozilla Thunderbird és Lightning integrációjával kapcsolatban nem történtek előrelépések.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!