:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 14. 11:22

Tenyérnyi TFT a Casio új kompaktján is

A 3 hüvelykes, azaz nagyjából 7,6 centiméteres képátlójú TFT-vel felszerelt digitális kompakt fényképezőgépek térnyerése megállíthatatlannak tűnik -- immár nem csak a prémiumkategóriában, hanem középszinten is egyre több típust szerelnek fel a nagyobb kijelzővel, mellyel nemcsak a kép komponálása, hanem a felvételek visszanézése is kényelmesebb. Ezzel együtt egyre több gépet látnak el arcfelismerő autófókusz rendszerrel -- ezt is tudja a Casio most bejelentett új zsebkompaktja, az Exilim EX-Z150.

[HWSW] A 3 hüvelykes, azaz nagyjából 7,6 centiméteres képátlójú TFT-vel felszerelt digitális kompakt fényképezőgépek térnyerése megállíthatatlannak tűnik -- immár nem csak a prémiumkategóriában, hanem középszinten is egyre több típust szerelnek fel a nagyobb kijelzővel, mellyel nemcsak a kép komponálása, hanem a felvételek visszanézése is kényelmesebb. Ezzel együtt egyre több gépet látnak el arcfelismerő autófókusz rendszerrel -- ezt is tudja a Casio most bejelentett új zsebkompaktja, az Exilim EX-Z150.

Az új Casio kompakt az ebben a kategóriában ma már szinte átlagosnak számító, 8 megapixeles képérzékelőt kapja, az 1/2,5"-es CCD a 8,29 millió pixelből 8,1 milliót hasznosít a képalkotásnál. A Casio Exilim EX-Z150 négyszeres zoomátfogású optikája kisfilmes méretre levetítve 28 milliméteres gyújtótávolságról indul, mely 112 milliméterig tolható ki, a géppel így a szűkebb terek is a képmezőbe kerülhetnek, ugyanakkor szükség esetén akár portréfelvételek is készíthetők vele. A négyszeres optikai zoom mellett a szintén négyszeres digitális zoom is rendelkezésre áll arra az esetre, ha az optikában rejlő lehetőségek kevésnek bizonyulnak.

Az EX-Z150-nel gyér fényviszonyok közepette is készíthetők éles felvételek, erről a bemozdulás korrigálására beépített képstabilizátor (mely a Casio gépeinél hagyományosan az érzékelőt mozgatja) gondoskodik. A gép autófókusz rendszere a manapság egyre divatosabbá váló arcérzékelő üzemmóddal is kiegészült, a fénymérő a szokásos többmezős, középre súlyozott és spot módokban működik. A fényérzékenység ISO 64-től ISO 1600-ig növelhető öt lépésben. Az EX–Z150-nel a fotók mellett videofelvételek is készíthetők, maximum 640x480 pixeles felbontásban, 30 képkocka/másodperces sebességgel.

Casio Exilim EX-Z150

A Casio új fényképezőgépének hátlapját szinte teljes egészében beborítja a 3 hüvelykes képátlójú, 960x240 pixeles felbontású kijelző, a gépről ebből kifolyólag (a gyártótól megszokott módon immár hagyományosan) hiányzik az átnézeti kereső. Az EX-Z150-be 18 megabájtnyi flashmemóriát épített a Casio, a képek rögzítésére azonban elsősorban a külön tartozékként megvásárolható SD/SDHC kártya ajánlható. Egy ilyen, 1 gigabájt kapacitású kártyára a legjobb minőségi beállításokkal nagyjából 210 fotó fér.

A kompakt fényképezőgépek mezőnyében hagyományosan vékony és könnyű gépekkel jelen lévő Casio újdonsága kényelmesen elfér akár a farzsebben is: a gép váza mindössze 96,7 x 57,3 x 20,1 milliméteres, tömege pedig 126 gramm a mellékelt lítiumion akkumulátor nélkül. Arról egyelőre nincs információ, hogy az öt színben elérhető Exilim EX-Z150 pontosan mikor kerülhet a boltokba, és mennyit fog érte kérni a japán gyártó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.