:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 9. 11:34

Finomhangolta terabájtos merevlemezét a Hitachi

Újabb 3,5 hüvelykes merevlemezszériával jelentkezik a japán Hitachi, a cég asztali számítógépekhez fejlesztett Deskstar 7K1000.B termékcsaládjába tartozó csúcsmodell azonban ezúttal nem állít be kapacitásrekordot. A Deskstar 7K1000.B sorozat ellenben szinte minden tekintetben túlteljesíti közvetlen elődjét, a mindössze két tagból álló 7K1000 modellcsaládot.

[HWSW] Újabb 3,5 hüvelykes merevlemezszériával jelentkezik a japán Hitachi, a cég asztali számítógépekhez fejlesztett Deskstar 7K1000.B termékcsaládjába tartozó csúcsmodell azonban ezúttal nem állít be kapacitásrekordot. A Deskstar 7K1000.B sorozat ellenben szinte minden tekintetben túlteljesíti közvetlen elődjét, a mindössze két tagból álló 7K1000 modellcsaládot.

A vállalat tavaly januárban mutatta be a Consumer Electronics Show nagyközönségének az első olyan, asztali számítógépekbe építhető merevlemezt, mely a világon elsőként átlépte az 1 terabájtos kapacitásküszöböt. A tavaly debütált, két tagból álló Deskstar 7K1000 termékcsalád lemezenként maximum 200 gigabájtnyi (négyzethüvelykenként 148 gigabit) adatot tárolt, a mérnököknek az új családnál azonban sikerült az adatsűrűséget 270 gigabit/négyzethüvelykre emelni, egy lemezre ezzel már 375 gigabájt adat fér. Az 1 TB kapacitás eléréséhez ezért a korábbi öttel szemben három lemeztányér is elég.

Gyorsabb, halkabb, csendesebb

A Deskstar 7K1000.B család hét tagból áll majd, a HDD-k kapacitása 160 gigabájttól 1 terabájtig terjed. A kizárólag Serial ATA II interfésszel érkező újdonságok a megnövekedett adatsűrűség révén gyorsabbak az előző generációs szériánál, a nagyobb kapacitású példányok pedig -- a kevesebb lemeztányérból álló mechanikának köszönhetően -- halkabbak, kevesebbet fogyasztanak és összességében megbízhatóbbak elődeiknél.

A gyártó specifikációi szerint az új 1 terabájtos csúcsmodell a csökkentett lemezmennyiség miatt üresjárati állapotban elődjénél 43 százalékkal kevesebb áramot vesz fel, ezzel együtt 29-ről 27 decibelre csökkent a merevlemez üzemi zajszintje is. A Deskstar 7K1000.B családnál az előző szériához képest újdonságnak számít a beépített adattitkosító rendszer (Bulk Data Encryption), melyet a noteszgépekbe építhető, 2,5 hüvelykes méretkategóriájú merevlemezektől ültetett át az asztali termékcsaládba a gyártó. Ez a hardverszintű titkosítási algoritmus automatikusan titkosít minden írási folyamatnál, kiolvasáskor pedig -- szintén külön szoftver beavatkozása nélkül -- visszafejti az adatokat, ezzel a szoftveres megoldásoknál gyorsabb és megbízhatóbb titkosítási módszert kínálva.

Csak követők

A Hitachi jóllehet a világon elsőként dobott piacra 1 terabájtos HDD-t, mégsem az első cég, mely három lemeztányér felhasználásával érte el ezt a kapacitást: a Samsung már korábban piacra lépett a hasonló paraméterekkel rendelkező Spinpoint F1 típussal. A Deskstar 7K1000.B család tagjai még ebben a hónapban megjelenhetnek a boltokban, illetve a számítógépgyártók választékában. Az 1 TB-s csúcsmodellért cserébe 239 dollárt kérnek majd a tengerentúlon, míg az üzleti szektornak szánt, non-stop üzemre hitelesített E7K1000 széria ezzel egyező kapacitású tagja 279 dollárba kerül majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.