Szerző: Koi Tamás

2008. július 8. 15:42

Az Antenna Digital is elindította a HD minőségű műsorszórást

A korábbi terveknek megfelelően az Antenna Hungária saját műsorszóró hálózatán is elindult a lapostévék paramétereihez igazított High Definition (HD) minőségű adás, a digitális technológiával eddig elérhető, több tucat normál minőségű adó mellett így kezdetben három HD-csatorna is elérhető. A választék még augusztusban kibővül két további nagyfelbontású adással, melyeken elsősorban olimpiai közvetítéseket láthatnak majd az ügyfelek HD-minőségben.

[HWSW] A korábbi terveknek megfelelően az Antenna Hungária saját műsorszóró hálózatán is elindult a lapostévék paramétereihez igazított High Definition (HD) minőségű adás, a digitális technológiával eddig elérhető, több tucat normál minőségű adó mellett így kezdetben három HD-csatorna is elérhető. A választék még augusztusban kibővül két további nagyfelbontású adással, melyeken elsősorban olimpiai közvetítéseket láthatnak majd az ügyfelek HD-minőségben. Elindultak

Az Antenna Hungária ma mutatta be a sajtó képviselőinek június végén elindított HD-szolgáltatását, mely az Antenna Digital néven 2005 végén bevezetett, Budapesten és a főváros nagyjából ötven kilométeres körzetében elérhető műsorelosztó rendszer egyfajta továbbfejlesztése. Kápolnai András, a cég lakossági üzletágvezetője a bemutató bevezetőjében elmondta, hogy a HD-minőségű tartalmak iránt már Magyarországon is dinamikusan növekvő igényt tapasztalnak, különösen az elsődleges szolgáltatási területnek minősülő fővárosban, ahol a lapostévék penetrációja mostanra átlépte a tíz százalékos határküszöböt.

Antenna Digital HD bemutató

Az Antenna Digital július elejétől kettő plusz egy HD-minőségű csatornát (National Geographic HD, Eurosport HD és HBO HD) kínál ügyfeleinek, melyek közül a természetfilmeket sugárzó NG HD-t és a Eurosport HD-t az egy éves hűségidő leteltéig árgaranciával, havi 990 forintos előfizetési díj fejében nyújtja. Az HBO HD havi előfizetési díja 799 forint, a HD-minőségű mozicsatorna azonban kizárólag a havi szinten 1490 forintba kerülő HBO Pak vagy az 1990 forintos HBO MaxPak előfizetés mellé kérhető. A HD-csatornák választéka augusztustól (a pekingi olimpia kezdetétől) az m1 és az m2 HD-vel bővül változatlan áron, ez a két csatorna azonban Kápolnai elmondása szerint -- legalábbis kezdetben -- várhatóan csak igen limitált mennyiségű HD-tartalmat szolgáltat majd.

Antenna Digital HD set top box

A szolgáltató a jobb minőségű tévéadások vételéhez egy új beltéri egységet (set top box) helyez üzembe az előfizetőnél -- ezt a készüléket havi 1490 forintért bérelheti az ügyfél, a kihelyezés/csere egyszeri díja 4900 forint. A HD-képes beltéri egységet ugyanaz a cég (Homecast) szállítja az Antenna Hungáriának, mint amelyik a normál minőségű digitális adásokhoz kihelyezett set top boxokat is, a prémium szolgáltatásra áttérő előfizetőket így 90 százalékban a megszokott menürendszer fogadja majd -- mondta el a technológia bemutató alkalmával Vámos Péter, az Antenna Hungária szolgáltatás menedzsment osztályvezetője. A HD-képes beltérin komponens és HDMI-kimenet is található, az SD-kimenetek közül Scart és kompozit áll rendelkezésre.

Antenna Digital HD bemutató

Vámos a HWSW kérdésére elmondta, hogy a cég tárgyalásokat folytat egy olyan beltéri egység bevezetéséről is, mely számos konkurens megoldáshoz hasonlóan beépített felvételi funkciót is tartalmaz. Ez a változat képes lesz az adások (akár programozott) rögzítésére is, a jelfolyamot pedig vagy egy beépített merevlemezre, vagy egy külső (USB-s) adattárra másolja.

Egyszerű kezelés, jó képminőség

A bemutató során rövid ideig alkalmunk nyílt kipróbálni a HD-minőségű Antenna Digital szolgáltatást. Az alapvetően egyszerű menürendszer a többi szolgáltató megoldásához hasonlítva ugyan kissé idejétmúltnak tűnhet, az MPEG4-be kódolt HD-adások minősége azonban már semmi kívánnivalót nem hagy maga után, jóllehet a lemezen terjesztett HD-tartalmakhoz (Blu-ray filmek) egyelőre nem ér fel. A csatornaváltási sebesség HD-adásoknál elérheti a másfél-két másodpercet, ami inkább technológia sajátosság, mintsem a beltéri egység hibája. Vámos lapunknak elmondta, hogy a szolgáltató a beltéri egység gyártójával együttműködve folyamatosan dolgozik az esetleges kezdeti szoftveres hibák javításán, a készülékhez ezért rendszeresen jelennek meg szoftverfrissítések, melyek automatikusan, gyakorlatilag felhasználói beavatkozás nélkül települnek.

Az Antenna Digital egyelőre maximum egy HD-s beltéri egységet telepít előfizetési végpontonként, további dekóderek csak az SD-csomaghoz járnak (maximum három). Ennek oka -- tudtuk meg Vámostól --, hogy a cég a szolgáltatás indulásakor elsősorban az új, vagy a HD-szolgáltatásra áttérő előfizetőket szeretné kiszolgálni a beérkezett szállítmányokból. Ezzel együtt nem kizárt, hogy az előfizető később adott havi díjért cserébe további HD-s set top boxokat bérelhet majd a szolgáltatótól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról