Szerző: Koi Tamás

2008. július 15. 10:02

Vízhatlan navigációs eszközök sora érkezik a Garminnál

Az utazók, kirándulók, hajósok, valamint a geocaching-ot, mint sportot rendszeresen űzők számára hamarosan egy újabb GPS-navigációs eszközcsaláddal kedveskedik a Garmin. A vállalat Oregon nevű termékcsaládja voltaképpen a nemrég bemutatott, szintén terephasználatra szánt Colorado família utódja vagy kiegészítője -- ezeken a navigációs eszközökön már egyáltalán nincs gomb, minden vezérlés a 3 hüvelykes képátlójú, a környezeti hatásoknak fokozottan ellenálló érintőkijelzőn keresztül történik.

[HWSW] Az utazók, kirándulók, hajósok, valamint a geocaching-ot, mint sportot rendszeresen űzők számára hamarosan egy újabb GPS-navigációs eszközcsaláddal kedveskedik a Garmin. A vállalat Oregon nevű termékcsaládja voltaképpen a nemrég bemutatott, szintén terephasználatra szánt Colorado família utódja vagy kiegészítője -- ezeken a navigációs eszközökön már egyáltalán nincs gomb, minden vezérlés a 3 hüvelykes képátlójú, a környezeti hatásoknak fokozottan ellenálló érintőkijelzőn keresztül történik.

A Garmin új termékcsaládja négy különböző típusból áll, a hardver azonban szinte mindegyik modellnél ugyanaz, különbség jóformán csak a szoftverháttérben és az előre telepített térképek tekintetében van a készülékek közt. Az Oregon 400t az Egyesült Államok háromdimenziós domborzati térképét tartalmazza és egyebek mellett a szintkülönbség mérésére is lehetőséget ad az útvonalak tervezésekor. Az Oregon 400i és 400c modellek elsősorban hajósoknak, vitorlásoknak lehet jó választás: előbbi az Egyesült Államok összes ismert és hajózható belső vízi útvonalát tartalmazza, utóbbi pedig az USA óceáni partvidékeinél és a Bahamákon navigálja el a hajósokat.

Az Oregon termékcsalád két további tagjára, az Oregon 300-ra és az Oregon 200-ra egyaránt egy-egy világtérképet telepítenek, előbbi a domborzatot is ábrázolja, utóbbi csak az útvonalakat. A termékcsalád belépőszintű tagja az egyetlen, mely nem tud vezeték nélkül kommunikálni a többi navigációs eszközzel, így például a Colorado termékcsalád tagjaival. Az Oregon 200-ast leszámítva az összes típus tartalmaz barométeres magasságmérőt és iránytűt, továbbá valamennyi készülék képes együttműködni a Garmin szívritmus- és vérnyomásmérőivel.

Garmin Oregon 400t
Oregon 400t

A Garmin új, Oregon családba tartozó navigációs eszközei ugyanazt a 3 hüvelykes képátlójú, 240x400 pixeles felbontású, megerősített felületű, transzflektív érintésérzékeny kijelzőt kapják, mely a technológiából adódóan napfénynél is jól látható képet nyújt. A vízálló GPS-ek 1000 egyéni szakaszpontot és 50 útvonalat tudnak eltárolni. A készülékek beépített flashmemóriája szükség esetén SD-kártyával bővíthető.

Az Oregon GPS-ek két AA-méretű ceruzaelemmel üzemelnek, a gyártótól származó információk szerint nagyjából 16 órán keresztül. A család összes tagját ugyanabba a készülékházba építik, így méretük is egységesen 5,8 x 11,4 x 3,5 centiméter, tömegük pedig 192,7 gramm az elemekkel együtt.

A vízálló Oregon GPS-ek a harmadik negyedévben kerülnek forgalomba, a 400t, 400i és 400c modellek ajánlott fogyasztói ára egységesen 640 dollár lesz, az Oregon 300-ért 533, az Oregon 200-ért pedig 480 dollárt kér majd a Garmin.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról