Szerző: Koi Tamás

2008. július 1. 15:30

Összeköti X-Fi és ZEN termékvonalait a Creative

Küszöbön áll egy új, részben az eddigi termékek tulajdonságaira építő, részben új funkciókat hozó hordozható médialejátszó megjelenése a szingapúri Creative Labsnál -- írja a cég megjelenés előtt álló termékeiről rendszerint elsőként beszámoló rajongói oldal, az epizenter.net .

[HWSW] Küszöbön áll egy új, részben az eddigi termékek tulajdonságaira építő, részben új funkciókat hozó hordozható médialejátszó megjelenése a szingapúri Creative Labsnál -- írja a cég megjelenés előtt álló termékeiről rendszerint elsőként beszámoló rajongói oldal, az epizenter.net.

Az oldal saját belső informátorai révén idén áprilisban számolt be először a ZEN termékcsalád lehetséges továbbfejlesztési terveiről, akkor WLAN-vezérlőt és X-Fi képességeket vizionáltak az új lejátszónak. A legfrissebb pletykák szerint az új termékcsaládban, vagy legalábbis egyes típusokban mindkét fejlesztés jelen lesz, a termék márkaneve pedig ZEN X-Fi lesz.

A weboldal részleteket is közöl az új médialejátszó-sorozatról, mely várhatóan a hányattatott sorsú ZEN közvetlen utódja lesz. A ZEN X-Fi az előzetesen kiszivárgott információk szerint bár több ponton hoz újdonságot az elődmodellhez képest, az alapvető képességeket tekintve nem különbözik lényegesen attól. Az oldalon legfontosabb újítások közt sorolják fel a vezeték nélküli hálózati csatolót, melynek segítségével a lejátszó adott hozzáférési ponthoz kapcsolódva képes zenéket letölteni. A felhasználó ilyenkor akár cseveghet is a készülékkel a Yahoo Messenger és a Windows Live! (MSN) szolgáltatásokon keresztül. Egyes spekulációk szerint a Wi-Fi képesség nem lesz mindegyik típus része, így könnyen lehet, hogy a lejátszónak lesz prémium változata is (akárcsak a ZEN V esetében).

Creative ZEN X-Fi

Az eredeti ZEN-hez képest valamelyest megújult külsejű ZEN X-Fi MP3, WMA, AAC és WAV hangfájlokat, valamint WMV, MPEG4-SP, Divx 4/5, Xvid és MJPEG videókat játszik le -- a kijelző méretéről egyelőre nem áll rendelkezésre információ, így jobbára a kiszivárgott képek alapján lehet tippelni rá, hogy TFT az eredeti ZEN-hez hasonlóan 2,5 hüvelykes képátlójú lesz. A gyártótól kiszivárgott információk arra utalnak, hogy a szoftver finomításával, vagy egyes komponensek továbbfejlesztésével sikerült tovább javítani a lejátszó energiahatékonyságát, netán nagyobb kapacitású akkumulátor került a készülékbe, az újdonság ugyanis kettő és fél napnyi folyamatos zenelejátszást és ötórányi videolejátszást ígér egy feltöltéssel.

A ZEN X-Fi nevéhez méltón az eredetileg PC-s hangkártyaként útjára indított X-Fi termékcsalád egyes képességeivel is rendelkezni fog, a menüben két opciót, az X-Fi Crystalizert és az X-Fi Expandot lehet majd bekapcsolni. Előbbi elsősorban a tömörített zenék dinamikáján, hangképén igyekszik javítani, utóbbi pedig egyfajta térhangzásjavító technológia.

A Creative új médialejátszójáról nem hiányzik majd az előző típusnál is meglévő SD-kártyafoglalat sem, arról ugyanakkor egyelőre nincs információ, hogy a lejátszó milyen flashmemória-kapacitással lesz elérhető. A ZEN X-Fi-t természetesen FM-rádiótunerrel is felvértezi majd a Creative. A lejátszó mellé a kiszivárgott képek tanúsága szerint az EP-630-as fülhallgató nagyobb tudású testvérét, az EP-830-at csomagolják majd. Az új Creative lejátszó megjelenési időpontjáról és áráról egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról