:

Szerző: Bizó Dániel

2008. június 26. 18:27

Küszöbön az elektronikus papíron megjelenő újságok

[Nikkei Electronics/HWSW] Piacra kerülhet jövőre a világ első elektronikus papíron megjelenő újságja, közölte a területre szakosodott japán E Ink. A vállalat szerint számos újságkiadó vizsgálja már a területet, és megkezdték a felkészülést az elektronikus újságok bevezetésére.

[Nikkei Electronics/HWSW] Piacra kerülhet jövőre a világ első elektronikus papíron megjelenő újságja, közölte a területre szakosodott japán E Ink. A vállalat szerint számos újságkiadó vizsgálja már a területet, és megkezdték a felkészülést az elektronikus újságok bevezetésére.

A legelőrehaladottabb újságkiadó az idei év második felében kezdi meg az elektronikus papíron megjelenő újságok tesztelését, és ha minden rendben megy, akkor 2009 második felében már piacon lehet az első elektronikus újság, árulta el a Nikkei Electronicsnak adott interjújában Kuwata Ryoszuke, az E Ink alelnöke. A vállat már a legtöbb jelentős japán újsággal kapcsolatba lépett, de amerikai és európai lapok is mozgolódnak a területen, mondta el.

Az egyik ilyen erősen érdeklődő médiavállalat a Hearst Corp, többek közt a Seattle-Post Intelligencer és a Cosmopolitan kiadója, mely egyúttal az E Ink egyik befektetője is, jól jelezve ezzel a figyelem mértékét, és a terület stratégia jelentőségét. Európai részről szintén aktivizálta magát a francia Le Monde, közölte Kuwata, aki úgy gondolja, hogy az a meg nem nevezett kiadó, mely legelőrébb tart, az idei év végén kezdi meg az elektronikus újságok tesztelését több ezer terminállal, vagyis olvasóval, majd a nagyüzemi bevezetés 2009 második felére várható. A tartalom átvitele valamilyen vezeték nélküli hálózaton keresztül történik majd, például UMTS vagy Wi-Fi.

Az elektronikus papírok olyan kijelzők, melyek rendkívül magas, a valódi nyomatéhoz fogható kontrasztot kínálnak, miközben a tartalom megjelenítéséhez nincs szükség folyamatos áramellátásra, csakis az első kirajzolás igényel energiát -- a láthatóságot a reflektív felület biztosítja, háttérvilágítás nincs.

A Sony LIBRIé elektronikus könyvolvasó kijelzőjénél, melyet az E Ink és a szintén japán Toppan állít elő, fekete festékkel töltött mikrokapszulákban fehér félvezető lapkák lebegnek -- ezek a pixelek. A fém és műanyag fólia közé fogott mikrokapszulába juttatott töltésnek megfelelően a chipek felemelkednek, vagy lesüllyednek, így befolyásolva, hogy az adott képpont milyen árnyalatot vegyen fel. A képen a Seiko Epson e-papír vékony és könnyű terminálja látható.

A különféle vállalatok, az E Inken kívül például a Fujisu, a Xeron, vagy az LG az folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a legújabb e-papírok már a szürkeárnyalatok mellett szűk színskálával is megbirkóznak, sőt az anyagkutatásoknak köszönhetően hajlékonyak is. Az e-papír felhasználási területe valószínűleg nem korlátozódik majd az elektronikus újságokéra és könyvekére, hanem segítségével reklámok, információk különféle felületeken is könnyen kezelhetőek lesznek, például tömegközlekedésen az adott napszakra jellemző közönségnek megfelelő hirdetések vagy információk megjelenítése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.