:

Szerző: Bányai György

2008. június 26. 10:59

Webkamerában elérhető az első folyadéklencsés optika

A Varioptic által fejlesztett folyadéklencséről már többször írtunk a HWSW hasábjain, de az első kereskedelmi forgalomra érett termékek ideje csak most érkezett el. Az olaj és víz eltérő fizikai tulajdonságait kihasználó folyadéklencse először webkamerákban teljesít szolgálatot.

[HWSW] A Varioptic által fejlesztett folyadéklencséről már többször írtunk a HWSW hasábjain, de az első kereskedelmi forgalomra érett termékek ideje csak most érkezett el. Az olaj és víz eltérő fizikai tulajdonságait kihasználó folyadéklencse először webkamerákban teljesít szolgálatot.

A Varioptic és a Shenzhen Akkord Electronics június 10-én jelentette be a két új webkamerát, amelyek a Varioptic folyadéklencséit alkalmazzák. Bő két hét várakozás után az S1300 és az S2000 AF SnakeCam első szállításai megindultak, és hamarosan elérik a vásárlókat is, mégpedig meglepően alacsony áron. A két webkamera eltérő felbontású CMOS szenzorok előtt alkalmazza a Varioptic folyadéklencséit: míg az S1300-ban 1,3 megapixeles, addig az S2000-ben 2 megapixeles CMOS érzékelőt találunk.

S2000 AF SnakeCam

A folyadéklencsék számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos optikákkal szemben, amelyek közül első helyen áll a kisebb méret, a csekély energiafogyasztás, valamint az alacsonyabb előállítási költség is, de mindenképp ide sorolható a széles hőmérséklettartományban tapasztalható megbízható üzem, de még a fókuszálás gyorsasága is -- utóbbi természetesen az optika mellé párosított elektronikán is múlik -- amelynek segítségével videofelvételek közben is elérhető a folyamatos, filmfelvétel közben működő élességállítás. A SnakeCam utóbbi előnyt a 30 képkockás mozifelvételek rögzítése közben is kiaknázhatja.

Az optikában a két üveglencse között olaj és víz található, amelyek nem keverednek egymással, formájuk, fénytörő pontjuk pedig elektromos áram stimulálásával változatható. Ezáltal egy olyan optikai lencsét kapunk, melynek fókusztávolsága elektromos árammal, mozgó alkatrészek nélkül változtatható. A Varioptic jó optikai minőséget, a látható fénytartományban teljes átlátszóságot, gyors reakcióidőt és nagy stabilitást ígér, ráadásul olcsón előállíthatóan, ezt bizonyítja, hogy az S1300 és az S2000 AF SnakeCam is húsz dollárért kerülhet a vásárlókhoz.

A Varioptic folyadéklencséje

A webkamerákban a Varioptic Arctic 416 optikai egysége található, nagy valószínűség szerint "berepülik" ezt az olcsó termékekben, amíg az egységeket gyártó Seiko Instruments, mely egyebek mellett merevlemez-részegységeket, nagyformátumú tintasugaras nyomtatókat, kondenzátorokat, illetve gombelemeket is gyárt, előkészíti a mobiltelefonokba szerelhető modulok termelését. A Varioptic és Seiko márciusban kötött megállapodása értelmében a harmadik negyedévtől kezdődhet a folyadéklencsék tömegtermelése havi 500 ezer kezdeti darabszámmal, amely később jelentősen növelhető a piaci igények függvényében.

A Seiko gyártósorairól egy helyett rögtön két típus gördülhet le, amelyek közül az Arctic 314 a 0,33 hüvelykes, a Shenzhen Akkord által forgalmazott webkamerákban megbúvó Arctic 416 pedig a kisebb fizikai méretekkel rendelkező 0,25 hüvelykes képérzékelőkkel szerelhető egységbe. Mindkét modell képes öt megapixeles felbontásig kiszolgálni a szenzorokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.