Szerző: Bányai György

2008. június 19. 10:58

Kiszivárogtak a Nikon D700 tükörreflexes váz technikai részletei

Egyre közelebb kerülünk a szeptemberi Photokina 2008 rendezvényhez. A Nikon már hiába takargatja az eddig titokban tartott új tükrös vázát, mert az elkészült hivatalos brossúrák lapjai, rajtuk a részletes technikai adatokkal kiszivárogtak a világhálóra.

HIRDETÉS

[HWSW] Egyre közelebb kerülünk a szeptemberi Photokina 2008 rendezvényhez. A Nikon már hiába takargatja az eddig titokban tartott új tükrös vázát, mert az elkészült hivatalos brossúrák lapjai, rajtuk a részletes technikai adatokkal kiszivárogtak a világhálóra.

A Nikon új digitális gépváza teljes méretű ("full frame") CMOS képérzékelőt tartalmaz majd, melynek felbontása 12 megapixel lesz. A vázban a képfeldolgozással járó feladatokat a Nikon EXPEED processzora végzi, 14 bites analóg/digitális konverzió és 16 bites képfeldolgozás a további járulékos jellemzők. A gépvázról tudni lehet, hogy magnézium-ötvözetből készül, azonban a fenti adatok alapján amúgy is elképzelhetetlen lenne a műanyag, mint a burkolat anyaga.

A D700 a JPEG és TIFF állományok mellett természetesen a tömörítetlen, 12, vagy 14 bites RAW fájlok elkészítését is kínálja, melyeknek JPEG változatait is elmenti. A gép 51 fókuszponttal rendelkezik, az élességállítás a ma már kihagyhatatlan élőkép üzemmódban tükörmozgatás nélkül is aktív marad. Az érzékenység automatikus beállítása mellett ISO 200 és ISO 6400 értékek között, több lépcsőben válogathatunk, emellett a D700 igen fejlett módon, sokrétű beállítási lehetőségekkel kezeli a fehéregyensúlyt is, melynek finomhangolására is van lehetőség.

Képünk illusztráció

A D300-at a Nikon klasszikus, a D70-től használatos akkumulátora látja el energiával, és kompatibilis lesz a már forgalomban lévő, a D300-hoz passzoló MB-D10 portrémarkolattal is, mely a további akkumulátoroknak is helyet biztosít. A képek tárolójaként Compact Flash kártyák használhatók, ezek közül akár a merevlemezes megoldások is, amelyek FAT32 fájlrendszerre is formázhatók. Az F-Mount optikákat fogadó váz hivatalos bejelentése a szeptember 23-án kezdődő Photokina 2008 rendezvényen történhet meg, a boltok polcain pedig ezután lesz elérhető, 3 ezer dollár körüli áron.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 04:17

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.