:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 13. 11:33

Online tárhelyszolgáltatót vett a Symantec

A Symantec megvásárolta az 1998-ban alapított, online tárhelyszolgáltatást kínáló SwapDrive vállalatot. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, de belsős források szerint a Symantec mintegy 120 millió dollárt fizetett a cégért.

[HWSW] A Symantec megvásárolta az 1998-ban alapított, online tárhelyszolgáltatást kínáló SwapDrive vállalatot. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, de belsős források szerint a Symantec mintegy 120 millió dollárt fizetett a cégért.

A SwapDrive által kínált online tárhelyet nem csak fájlok feltöltésére és megosztására lehet igénybe venni, a szolgáltatás fő célja az adatok biztonsági mentése. Erre pedig elkerülhetelenül szükség van a SwapDrive szerint, a cég által elvégzett felmérés alapján a PC-tulajdonosok negyedének volt adatvesztése az elmúlt fél év során. Ennek leggyakoribb okai a meghibásodott hardverek, de gyakori a véletlen törlésből, illetve a vírusfertőzésből, illetve rendszerösszeomlásból adódó adatvesztés is.

A SwapDrive szerint az online adatmentés legfontosabb előnye a "hagyományos" megoldásokkal szemben, hogy a cég által üzemeltetett szervereken a felhasználói adatok garantáltan biztonságban vannak. Hallani olyan esetekről, amikor egy lakásból a tolvajok nem csak a PC-t vitték el, hanem a mentéseket tartalmazó külső merevlemezt is, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy a mentett adatokat tartalmazó adathordozó tönkremegy, vagy egyszerűen csak elveszik.

Az utóbbi időben ezért az adattárolással és -mentéssel foglalkozó cégek körében egyre nagyobb hangsúlyt kap az online adatmentés. A tárolópiacot vezető EMC az év elején vette meg a Mozy nevű céget, most a Symantec felzárkózott a SwapDrive felszippantásával. Az utóbbi időbn akvizíciók révén az IBM, az Iron Mountain, és a merevlemezeiről ismert Seagate is belépett erre a piacra. A Microsoft nemrég Magyarországon is elindította Live SkyDrive nevű online tárhelyszolgáltatását.

A SwapDrive évente 50 dollárt kér 2 gigabájt adat biztonságos tárolásáért, de 100 dollárért már 5 gigabájt tárhelyet ad a cég. Az online tárterületen titkosítva (SSL, FTPS, AES) tárolt adatok bárhol, bármikor hozzáférhetők, akár egy böngészőből is elérhetők. A Symantec a Norton 360 termékben már eddig is kínálta az online adatmentés lehetőségét, minden szoftverhez 10 gigabájtos online tárhely jár, ami felárért 25 gigabájtra bővíthető. Ezt a szolgáltatást eddig is a SwapDrive-on keresztül nyújtotta a Symantec.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.