Szerző: Bányai György

2008. június 10. 11:04

Új belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépe van a Canonnak: itt az EOS 1000D

A Canon új mércét állít a belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépeknek: a vállalat tegnap bejelentett EOS 1000D gépe az eddigi alapmodell, az EOS 450D alá érkezik a modellpalettán. Az új, költséghatékony váz könnyebb lett, 12 helyett 10 megapixeles képérzékelőt kapott, így olcsóbb is.

[HWSW] A Canon új mércét állít a belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépeknek: a vállalat tegnap bejelentett EOS 1000D gépe az eddigi alapmodell, az EOS 450D alá érkezik a modellpalettán. Az új, költséghatékony váz könnyebb lett, 12 helyett 10 megapixeles képérzékelőt kapott, így olcsóbb is.

A Canon Hollandiában, Amstelveenben mutatta be EOS 1000D belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépét, mely felsőbb kategóriába sorolja eddigi belépőjét, a jelenleg forgalomban levő EOS 450D-t. Az 1000D váz alig kisebb a 450D-nál, azonban jelentősen könnyebb annál, míg a 450D 524 grammot nyom a mérlegen, addig az újdonság a gyártó legkönnyebb tükörreflexes vázaként 450 grammnál állítja meg a mérleg nyelvét. "Az EOS 1000D kisméretű kamera, ennek ellenére elhozza az EOS minőséget mindenki számára. Bárkinek, aki a kreatív fotózásban lépdel feljebb, tökéletes belépési pont a DSLR világba" -- mondta el a Canon Consumer Imaging Europe vezetője, Morgens Jensen.

Canon EOS 1000D

Az egyszerű váz már ránézésre is olcsón gyártható, de sokaknak a sallangmentes szó is eszükbe juhat, sehol egy felesleges stíluselem, sehol egy haszontalan szöglet. Az alacsony ár nem csak kisebb felbontású érzékelőt, hanem kisebb hátoldali kijelzőt is hozott, az EOS 450D három hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzője helyett itt 2,5 hüvelykes, de azonos felbontású kijelzőről olvashatóak le a beállítások, illetve nézhetők vissza az elkészült fotók. Ez a kijelző a kép komponálására is használható, mert az EOS 1000D-t is ellátták a ma oly divatos, kompaktgép-használatot idéző élőkép üzemmóddal is.

Az EOS 1000D a korábbi modellben látott szenzorportalanítóval védi a 10 megapixeles képérzékelőt a szennyeződésektől, hétpontos autofókusz állítja élesre témát, a sorozatfelvételi üzemmód pedig a 450D-nél fél képkockával lassabb, három képkocka elkészültét jelenti másodpercenként. Az új vázban DIGIC III képfeldolgozó áramkör teljesít szolgálatot, és természetesen lehetőséget ad tömörítetlen RAW állományok készítésére is az utómunkálatok kedvéért. A képek Secure Digital, vagy SDHC kártyákra kerülnek.

Canon EOS 1000D

Az új váz nem hoz változást az érzékenység tekintetében, amely ISO 100 és ISO 1600 között állítható, az ennél magasabb érzékenységet tehát meghagyta gyártó a felsőbb kategóriák számára. A témaautomatikával kiegészített általános fotózási módok között természetesen az automata üzemmód is megtalálható, hogy megkönnyítsék a kompaktgépről váltók, a tükrös világgal éppen ismerkedők dolgát. A fényképezőgépet már nem kell honosítani, menürendszere magyar nyelven is megjelenik.

A bejelentés során a gyártó ismertette az ajánlott végfelhasználói árakat, amelyek rögtön két készlet árai is: az olcsóbb kit 18-55 milliméteres optikával 599, míg ugyanennek a 18-55 milliméteres optikának rázkódásvédelemmel felszerelt változatával 650 euróért vásárolható meg. A váz objekív nélkül 550 euróért kapható majd. Az összehasonlítáés kedvéért az EOS 450D váz januárban optika nélküli kiszerelésben 750 eurós áron mutatkozott be. Magyarországra júliusban érkezik az új váz, egyelőre ismeretlen áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról