Szerző: Ady Krisztián

2008. június 6. 12:26

Polcokon a Garmin új termékei, nem csak autós navigációhoz

A gazdaság globális lassulása ellenére a kitűnő első negyedév megismétlését reméli a Garmin a második negyedében piacra dobott, most boltokba kerülő új termékektől. A vállalat az észak-amerikai piacon 27 százalékkal, az európain 43 százalékkal, míg az ázsiai piacon 100 százalékosan növelte bevételét az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

[HWSW] A gazdaság globális lassulása ellenére a kitűnő első negyedév megismétlését reméli a Garmin a második negyedében piacra dobott, most boltokba kerülő új termékektől. A vállalat az észak-amerikai piacon 27 százalékkal, az európain 43 százalékkal, míg az ázsiai piacon 100 százalékosan növelte bevételét az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Jó első negyedév

A Garmin erőssége, hogy több lábon áll: az autókba szánt termékek mellett kültéri sport-, és fitnesz-eszközök, illetve repülési, hajózási területen is használható készülékek is megtalálhatók kínálatában, a GPS-es rendszerépítőket -- például flottanavigációs rendszerek -- pedig OEM eszközökkel is képes ellátni, bevételeinek másik harmadát ezekről a piacokról szerzi.

Az első negyedévről készített felmérések szerint az amerikai cég jobb eredményt produkált az európai piacot uraló TomTomnál, melyhez hozzájárult az árazási stratégia megváltoztatása -- igazodni kellett a kínai dömpinggel igencsak lenyomott árakhoz -- és a változatos termékportfólió egyaránt.

Garmin piaci részesedése EMEA

Új modellek

A Garmin számos új terméket jelentett be a második negyedévben, mely most kerülnek, vagy az elmúlt hónapban kerültek itthon is piacra. A Nüvi sorozat megújult, gyorsabbá és okosabbá vált szoftverrel, a T-jelzésű modellek TMC-támogatással, mellékelt antennával érkeznek. A Garmin Connect szoftver a fényképes navigációt is lehetővé teszi, a Panoramióval együttműködő szolgáltatás egy gombnyomásra elnavigál minket a navigációs készülékbe letöltött képen szereplő híres épülethez, nevezetességhez.

Az egyelőre még nem kapható Nüvi 860-at hangutasításokkal is vezérelhetjük, igaz ehhez angolul kell beszélnünk hozzá, magyarul nem, és várhatóan sosem fog érteni. A Nüvi 5000 már linuxos szoftverrel, hatalmas, 5,2 hüvelykes kijelzővel érkezik, melyen akár a tolatókamera képe is megjelenhet, ugyanis videobemenettel is ellátták. A szoftver specialitása a fejlett elkerülő-rendszer, mellyel a váratlan közlekedési dugókat kerülhetjük el.

Garmin Nüvi 5000
Garmin Nüvi 5000

A kirándulók vehetik hasznát a Colorado 300 tekerőgombjának, mely nagyban segíti az egykezes kezelést, illetve nagy érzékenységű GPS-vevőjének, mely a fák lombja alatt is megbízható pozíciókövetést biztosít. A vízhatlan készüléket hajókon is használhatjuk, a térképek cseréje SD-kártyán is megoldható. Két Colorado között vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbíthatunk útvonalakat, pontokat és nyomvonalakat.

Garmin Colorado 300 Garmin Edge 705
Garmin Colorado 300 és Edge 705

Az Edge 705 és a Forerunner 405 a sportok szerelmeseinek nyújthat segítséget, előbbi a kerékpárosok, utóbbi óra pedig a futók ideális partnere. Akét készülékben található virtuális edzőpartnerrel felmérhetjük teljesítményünket, a külön kapható kiegészítőkkel pedig nem csak szívritmusunkról, de pedál-csapásszámunkról, lépésszámunkról, vagy éppen pedálnyomatékunkról is adatokat rögzíthetünk. A Forerunner 405 szintén nagy érzékenységű GPS-vevőt tartalmaz, egy töltéssel akár 8 órán át működik, menüje pedig érintéssel, iPod-kezeléshez hasonló mozdulatokkal vezérelhető.

Garmin Forerunner 405
Garmin Forerunner 405

Ingyenes tartalmak

A Garmin Connecten keresztül számos ingyenesen letölthető tartalommal is bővíthető majd a készülékek tudása, most például a labdarúgó európa-bajnokság "tiszteletére" készített speciális POI-adatbázis segíthet a stadionokhoz navigálásban, vagy a meccs utáni pub-keresésben. A hazai NaviPro POI-adatbázis egy kibővített adatcsomag lesz, mely a telefonszámok mellett egyéb hasznos információkat tartalmaz majd számos érdekes pontról, így egy étteremnél az is megjelenik majd, hogy légkondícionált-e, vagy meddig tart nyitva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról